Annons

Rekordförbrukning trots förbud: ”Sandvik hjälper oss oerhört”

I värmen och torkans spår når vattenförbrukningen i Borgholm rekordnivåer.
– Vi gjorde av med 20 procent mer vatten under juli månad i år än i juli 2016, säger Anders Lindholm, vd för Borgholm Energi, och betonar vikten av att bevattningsförbudet följs.
Borgholm • Publicerad 7 augusti 2018
Avsaltningsverket i Sandvik producerade 57 100 kubikmeter dricksvatten under juli månad och ska inom kort nå full produktion.
Avsaltningsverket i Sandvik producerade 57 100 kubikmeter dricksvatten under juli månad och ska inom kort nå full produktion.Foto: Arkiv

När Mörbylånga återigen är beroende av andra kommuner för att kunna leverera kommunalt dricksvatten till medborgarna är situationen - trots extremtorkan och värmeböljan - en helt annan i Borgholm.

Detta till största delen tack vare en anläggning i utkanten av Sandvik, budgeterad till drygt 86 miljoner, men där prislappen hamnar runt 75.

Annons

– Avsaltningsverket i Sandvik hjälper oss oerhört, under juli producerade verket 57 100 kubikmeter dricksvatten och snart, nästa vecka eller veckan därefter, kan det gå upp i full produktion på 3 000 kubikmeter per dygn, då är vi klara med den sista ledningsetappen och kan trycka på för fullt, säger Anders Lindholm, vd för Borgholm Energi, och tillägger nöjt:

– Dessutom är det ett mycket gott vatten.

Tack vare den snabba investeringen i avsaltningsteknik, framtvingad av vattenkrisen 2016 samt bra tillflöde under infiltreringperioden 2017/2018, är Borgholms vattentäkter välmående.

– Det är fullt i alla täkter, fullt eller ok. Med full produktion i verket och med den förbrukning vi har i dag ska vi teoretiskt klara åtta års torka.

Endast en vattentäkt, den i Byxelkrok, sladdar lite efter.

– Byxelkrok ligger lågt från det vi anser vara ett bra riktvärde, men det är ingen risknivå. Byxelkrok jobbar vi med, frågan om att kunna överföra vatten från Böda till Byxelkrok utreds.

Det vatten som körs i ledningen i sundet går helt och hållet till Mörbylånga kommun och Borgholm hjälper även den törstande grannen i söder.

– Just nu ger vi dem 300 kubikmeter per dygn och kommer att släppa upp det till 500. Självklart hjälper vi Mörbylånga, om vi inte hade satsat på ett pilotprojekt med avsaltning i Byxelkrok 2015 och därmed låg i framkant när krisen kom hade vi kunnat sitta lika illa till, säger Anders Lindholm och blickar nyfiket på det vattenprojekt Mörbylånga påbörjat.

– Det ser jättespännande ut.

Andra är minst lika intresserade av Sandvik-anläggningen, besökslistan börjar bli lång.

Annons

– Volvo har varit där, Gotland flera gånger, Karlskrona, Kalmar, räknar Anders Lindholm upp som exempel och tillägger:

– Den har också fått internationell uppmärksamhet.

Det enda stora vattenbekymret för dagen är förbrukningen som är den högsta sedan sommaren 2006 - detta trots rådande bevattningsförbud. I juli månad var uttaget 290 597 kubikmeter stort, att jämföra med cirka 240 000 kubikmeter 2016 och 2017.

–  Det är varmt och torrt, det är mycket folk - innan torkan låg förbrukningen på en normal nivå, kommenterar Anders Lindholm.

Många ifrågasätter bevattningsförbudet när ni själva säger att ni har vatten för åtta år. Behövs förbudet i detta läge?

– Så länge vi har det här ledningsnätet, som har sina begränsningar, behövs ett generellt bevattningsförbud, om någon tar mycket vatten kan någon annan få tryckfall.

– Sedan är åtta år beräknat efter dagens förbrukning, om alla skulle börja vattna sina gräsmattor skulle vattnet inte räcka till i alla fall. Om vi överkonsumerar hamnar vi en helt annan situation.

Så?

– Respektera bevattningsförbudet. Tänk på hur ni använder vattnet, det är ett livsmedel och det är det vi ska använda det till.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons