Poliser som jobbar 14 timmar i sträck för din trygghet

Öland Artikeln publicerades

Kan man få ge polismakten ett tack för arbetet i midsommar?

Vi är nog generallt för dåliga på det, både vi inom media och Svenssons i övrigt. Allt som oftast när vi tycker eller skriver om poliser så handlar det om kritik och bristande resurser.

Goda insatser resulterar ofta i...tystnad.

Lås oss ändra på det!

Kan vi i stället enas om att polisens midsommarinsats på Öland var bra!? Fem väderkvarnar av fem möjliga!

Fattar vi egentligen vad det innebär att jobba som polis under en midsommarkommendering? I helgen hade vi poliser som arbetade 17-07, tre pass från torsdag kväll till söndag morgon. Det handlar alltså inte om några vanliga åtta timmarsjobb mellan 08-17.

I Göteborg blev en polis knivskuren efter att ha ingripit i samband med en kvinnomisshandel. En andra polis tvingades skjuta för att rädda sin knivskurna kollega från brottslingen. Bara sagt om vad som kan vänta poliserna under sina arbetspass.

Förberedelserna för polisens midsommarkommendering är många och noggranna. Det är så mycket folk i omlopp och alkohol flödar, vettet går ur människor.

Dessbättre var Öland den här midsommaren förskonat från grövre brott. En viktig förklaring kan vara den höga och synliga närvaron av poliser.

Rutinerade polischefer kan strömningarna väl hur midsommarfirarna rör sig. Det innebär att följa firarna från campingplatserna, för att sedan koncentrera polisarbetet framåt småtimmarna kring Borgholms hamn dit de allra flesta firarna i Borgholmsområdet söker sig under natten.

Minst en polispatrull cirkulerade hela tiden runt Böda, Byxelkrok och Löttorp. Sådant där sprider sig blixtsnabbt, att polisen är plats och att de kollar både nykterhet och ordning. Om det så bara hindrar en person i onyktert tillstånd att ta bilen så är det en vinst.

Kustbevakningens ändrade arbetsregler bidrog också till lugnet den här midsommarhelgen. Utökade befogenheter för kustbevakningen innebär att personalen kunnat vara polisen behjälpliga inte bara till sjöss utan också på land.

Kustbevakningspersonal har i mån av tid kunnat omhänderta och avvisa, samt också kunnat bistå poliserna i deras arbete. En klar win win-situation för alla. Lugnt på land innebär också per automatik oftast lugnt på havet.

Sammanfattningsvis - en lugn midsommarhelg. Tack alla inblandade, inte minst polismakten!