Hinder

Öland Artikeln publicerades
En stätta hjälper oss att komma fram där murarna sätter hinder i vägen. Det gäller på Alvaret likaväl som i många andra situationer i livet.
Foto:Sten-Olof Mäki
En stätta hjälper oss att komma fram där murarna sätter hinder i vägen. Det gäller på Alvaret likaväl som i många andra situationer i livet.

Ibland känns det som livet består av hinder. När vi mår dåligt och det är långt till det goda humöret. Då är det lätt att se hinder överallt.

Motgångar i privatlivet och på arbetet. När kroppen mår dåligt och tankarna mal oroligt runt, runt. Då blir hindren fler än framgångarna. Det mesta blir tungt. Som att pulsa fram i djup snö eller försöka springa på en öländsk sandstrand.

Eller promenera på Alvaret där den ena muren följer på den andra i långa, långa rader. Murar som dessutom på många håll är förstärkta med taggtråd eller elstängsel.

När livet känns så fullt av hinder som djup sand, lös sand eller höga murar är det inte enkelt att ta sig fram och upp på egen hand.

Ibland säger vi till varandra att vi behöver motgångarna för att rätt förstå och känna när livet vänder till det bättre. Att sorgen behövs för att vi skall kunna känna glädje. Kanske är det så. Men varken motgångar eller sorg är något som vi önskar eller vill ha, något som vi skall längta efter. Vi kommer att få möta det ändå.

Då är det en tröst att veta att hjälpen finns. Kanske ibland närmare än vi anar eller kan se. Andra gånger lite längre bort. Ibland kan vi själva få vara den hjälpen. För en familjemedlem, för en vän, för en arbetskamrat.

Det behövs egentligen så lite. Omtänksamma ord i telefonen, några ord i sms, ett vykort eller ett brev i postlådan, en kopp kaffe över köksbordet.

Så lite men ändå så stort. Så viktigt. Lika viktigt som en stätta över den öländska muren för att komma framåt. För att vi sedan skall kunna känna att hindren är mindre och färre. Att humöret är bättre. Att vi har mörkret bakom oss.

VECKANS CITAT:

Om snöret inte håller, utan går av, är det bara att försöka med ett annat snöre.

Nalle Puh (A A Milne)

Fakta

Tack

När dagen är ett mörker

Blir natten dubbelt lång.

Då slutar solen lysa,

då tystnar fåglars sång?

Men nån mening kan nå in

från en omtänksam person

– liksom ljuset i en blick

som inte tappat tron.

Att någon bryr sig om en

när man inte längre vill

är just vad man behöver

för att orka lite till.

Det du har gjort för mig

är sådant som man minns.

Så tack för allt ditt stöd

– och tack för att du finns.

Siv Andersson, författare och förälder

Visa mer...