Himmelsberga söker hjälp av ölänningarna till stor barnsatsning

HIMMELSBERGA Artikeln publicerades
Foto: ARKIV

Himmelsbergas nästa barnsatsning, där barnen genom lek ska lära sig mer om öländsk historia, börjar ta form. Nu söker de hjälp av allmänheten.

I november skrev Ölandsbladet om Ölands Museum Himmelsbergas nästa stora barnsatsning, där aktiviteterna vid Malmstället ska få ett lyft med lek- och lärpedagogik.

Konceptet går ut på att barn ska leka till sig kunskap om öländsk historia genom exempelvis rollspel, tidsresor och att på olika sätt testa sysslor som utfördes på en öländsk gård.

Projektet som leds av Frida Lundmark, Julius Winberg Sääf och Ann-Charlotte Magnusson är i full gång.

Ölandskommunernas arbetsmarknadsenheter, där nyanlända och personer som står utanför arbetsmarknaden ingår, ska hjälpa dem att skapa föremål som ska användas. Den 17 och 18 januari kommer de till Himmelsberga för en guidning av museet och en introduktion av projektet.

– Vi ska fika och de ska få ta del av förlagor på olika tyger och ritningar till djuren som vi ska använda i verksamheten, säger Frida Lundmark och fortsätter:

– Vi vill att projektet ska vara integrerande och vi hoppas att de ska tycka det är intressant och roligt att få bidra. Vi står för material och de hjälper oss med skapandet.

Men de behöver också hjälp av allmänheten och därför anordnas två träffar, den 21 januari i Albökegården och den 31 januari i gamla skolan i Kastlösa.

– Där kommer vi att bjuda på fika och presentera projektet. Vi hoppas att det finns några ute i stugorna som kan tycka det är roligt att få vara med att bidra till projektet.

De behöver bland annat hjälp med att samla in rekvisita som behövs till verksamheten, att göra käpphästar efter historiska förlagor från museet och att sy eller sticka olika saker.

– Men också små namnbrickor med tidstypiska namn, gjorda i trä och läderremmar, som barnen kan använda när de gör sina tidsresor. Vi skulle också vilja ha öländska lekar och visor från den tiden som kan styrkas genom ett arkivmaterial.

– Men man kan också komma för att man är intresserad av projektet och vill veta mer.

Hur känns det med projektet såhär långt?

– Det känns jättebra för många är positiva och tycker det är ett roligt projekt som vi jobbar med. Det är många som redan har hjälpt oss med olika saker.

När sommarsäsongen börjar kommer de att presentera något nytt. Men projektpengarna från Riksantikvarieämbetet tar slut i mars.

– Det känns som att det kommer att bli bra oavsett hur långt vi hinner till mars. Vi jobbar på så mycket som möjligt och tanken är att vi ska söka mer pengar.