Här får Borgholm nya affärslokaler: ”Det känns bra”

Borgholm Artikeln publicerades
Tillbaka till ruta ett. Fastighetsbolaget Borgholmsqvarnen överger planerna på att riva den gamla Hemköp-fastigheten, husets goda skick samt intresse från flera företag om att få hyra lokaler står bakom beslutet.
Foto: Westerlund Arkitektkontor
Tillbaka till ruta ett. Fastighetsbolaget Borgholmsqvarnen överger planerna på att riva den gamla Hemköp-fastigheten, husets goda skick samt intresse från flera företag om att få hyra lokaler står bakom beslutet.

Tillbaka till ursprungsplanen, den forna Hemköp-fastigheten i Borgholm går mot en ny vår i höst.

– Vi har flera intressenter varav två är helt nya för Borgholm, säger byggföretagaren Bo-Christer Andersson om det som ska bli lokaler för handel/kontor och service.

1 400 kvadratmeter med 75 parkeringsplatser utanför - samt tom och öde sedan Hemköps konkurs 2012.

För drygt ett år sedan köpte Borgholmsqvarnen 3 AB, dotterbolag till Borgholmsqvarnen AB, fastigheten – även känd som Vitsippan 1 – med det uttalade målet att anpassa och hyra ut till en eller flera affärsrörelser.

– Tre, fyra stycken där vi tittar på att göra flera entréer, förklarade Bo-Christer Andersson då.

Därefter tystnad.

Inget har hänt med fastigheten och under en tid har Borgholmsqvarnens ägare – norrmännen Per och Lars Stautland samt Bo-Christer Andersson – lekt med tanken att riva och bygga nytt i tre våningar med hyreslägenheter ovanpå markplanet.

– Efter att ha stött och blött frågan har vi bestämt oss för att behålla huset, huset är bra och nu diskuterar vi med några som är intresserade av att etablera sig där. Inget är klart, men det handlar om året-runt-verksamheter, säger Bo-Christer Andersson till tidningen idag.

Två av intressenterna är enligt Bo-Christer Andersson helt nya för Borgholm och han gillar det arkitektförslag Borgholmsqvarnen fått från Westerlund Arkitektkontor AB i Borgholm.

– De har fått till det väldigt bra med fyra entréer som frontar ut mot Storgatan. I dagsläget pratar vi om sex lokaler i fastigheten, det kan bli fler, det kan bli färre. Hela tanken är att vara flexibla och hyresanpassa.

Vad är anledningen till att ni övergett lägenhetsalternativet?

– Att huset är i så bra skick som det är plus att vi fått intressenter.

I veckan åker en rejäl skylt upp vid fastigheten, budskapet till förbipasserande blir kort och gott: ”Här planeras lokaler för handel/kontor och service.”

– Det enda vi måste söka bygglov för är fasadförändringarna inklusive entréerna, så om allt klaffar kan den första hyresgästen flytta in i höst, hoppas Bo-Christer Andersson vars byggföretag BTE ska genomföra ombyggnationen på Vitsippan.

– Det känns bra att vi nu tagit beslut om att det ska hända något på platsen, det har ju stått tomt i snart sex år.

BTE har dessutom ett betydligt större byggprojekt framför sig med byggstart inom relativt snar framtid, Bosams-projektet i Borgholm.

– Det största BTE gjort, men där har vi ”kompisar”, andra lokala byggföretag, med oss, beskriver Bo-Christer Andersson.

Tidplan?

– Saneringen är klar, bygglov ska komma den här veckan och byggstart efter semestrarna.