Frihet

Öland Artikeln publicerades
Den gamla grinden har i många år varit porten till bad, sol, ledighet och avkoppling för den som har hittat fram till gläntan.
Foto: Berne Wilhelmsson
Den gamla grinden har i många år varit porten till bad, sol, ledighet och avkoppling för den som har hittat fram till gläntan.

Tänk att en grind kan betyda så många olika saker. Den kan stänga ute. För att mota bort. Och den kan vara det första steget mot friheten. När den öppnas.

Ibland är valet mitt eget, jag häktar av haspen och grinden går upp. Ibland är jag beroende av att någon vill hjälpa mig.

I värsta fall är det någon som stänger grinden för mig och jag får stanna kvar i en situation eller på en plats där jag inte vill eller vågar vara kvar.

Det finns grindar i naturen, grindar som är alldeles nödvändiga när bondens djur skall hållas inom ett bestämt område. Där vi andra måste vara noga med att stänga när vi har öppnat grinden för att komma till andra sidan. Kanske på väg ut för att njuta av naturen, av blommor, av bad, av dofter och ljud. Att då stänga grinden handlar om respekt.

Och så finns det grindar mellan oss människor. Några av oss öppnar gärna grinden in till vårt innersta. Andra av oss vill gärna avvakta och fundera på vad det skulle kunna innebära.

Värst är kanske de grindar som vi stänger igen och låser när människor inte bara vill, utan också behöver, komma in till oss. In till det område där friheten är större. Människor som kommer från ovärdiga, hotfulla, skrämmande och farliga platser och så gärna vill uppleva trygghet och frihet. Barn. Ungdomar. Kvinnor och män.

”Frihet är det enda ting som man inte kan äga, om man inte är villig att ge den till andra.”

Där står också människor som är annorlunda. Som inte passar in i det mönster som vi så gärna vill att alla skall passa in i. Människor som har mer att ge än vi kan förstå.

När vi medvetet stänger och låser våra grindar för dem gör vi oss skyldiga. Vi orsakar att deras lidande växer. Utstötta. Utan skydd.

På ena sidan grinden står vi. Välmående. Fria.

På andra sidan grinden som vi inte vill öppna står kvinnor och barn, unga och vuxna, som behöver vår hjälp, som inte annat vill än att bli insläppta. Som vill känna friheten och lämna hot och utanförskap bakom sig.

”Bara den nation är fri som inte berövar andra friheten.”

Frågan är vilka av oss som orkar lyfta haspen och öppna grinden? Frågan är vilka av oss som vill dela med oss av friheten?

fakta

En sång om frihet

Det finns ett hav, som ingen ser,

det finns en grav, där ingen dör,

det finns en sol, som ej går ner,

det finns en strand i varje själ.

 

Och om du vill ditt väl förstå

och vara fri, när molnen gå,

så bygg en värld att leva i-

nu gäller det ditt liv, ditt eget liv!

 

Det finns en värld, som ej förgår,

det finns ett brev, som ingen läst,

det finns en vind, som allt förstår,

det finns en frihet utan sår.

Bo Setterlind

Visa mer...