Fått frågan - han tar täten i ”en kommun”

ÖLAND Artikeln publicerades
Länets förre landshövding Stefan Carlsson erbjuds projektledaruppdraget inför folkomröstningen ”Öland - en kommun.”
Foto:Michael Ståhl
Länets förre landshövding Stefan Carlsson erbjuds projektledaruppdraget inför folkomröstningen ”Öland - en kommun.”

Öland - en kommun? Uppdraget att ta fram plus och minus i en sammanslagning går med största sannolikhet till den förre landshövdingen Stefan Carlsson.

– Jag har fått frågan, bekräftar Djupviksbon.

Vem ska ta fram ett opartiskt, brett och fullödigt underlag ölänningarna kan ta ställning till i en kommande folkomröstning om Öland - en kommun?

Frågan tycks ha fått sitt svar.

Personen Ölandskommunerna vill ha som projektledare är den förre landshövdingen Stefan Carlsson, vars cv bland annat innehåller styrningsfunktionen i stora förändringsprojekt, som regionbildningen i Skåne.

– Stefan Carlsson är vidtalad, han vet vad som behövs och krävs. Stefans namn har funnits med i diskussionen sedan SKL-presentationen (maj 2017), säger kommunalförbundets ordförande Henrik Yngvesson (M), tillika kommunalråd i Mörbylånga.

I SKL-utredningen förutspås den ekonomiska vinsten i en sammanslagning bli cirka 15-20 miljoner kronor stor, medan faktorer som maktkoncentration hittas på den negativa sidan.

Stefan Carlsson är själv anhängare av en kommun på Öland.

I Ölandsbladet, i sin första stora intervju efter regeringens beslut att avsätta honom från landshövdingsposten, förklarade han:

– Det är ingen hemlighet att jag anser att kommunerna ska slå sig samman. En kommun blir mycket effektivare, var för sig är de ganska små och får bekymmer med att få till sig rätt kompetens och så.

Kan det, samt att han jobbat med sammanslagningar förut, ligga honom i fatet i projektledarrollen?

– Nej, tvärtom. Stefan kan processen, han känner till motsättningarna, han vet vilka bekymmer som finns. Han vet vad som behövs tas fram, både när det gäller positiva och negativa delar, svarar Henrik Yngvesson med tillägget:

– Han är ett bra namn. Och ett känt namn bland invånarna, bra på att prata med folk.

Den bedömningen delas av kommunalrådet i Borgholm, Ilko Corkovic (S).

– Stefan är både kompetent och erfaren. Jag är övertygad om att det blir en opartisk utredning med både plus och minus.

Huvudpersonen är något mer förtegen om det kommande uppdraget.

– Jag har fått frågan, men det är inte riktigt helt klart. Jag har inte signat några papper, säger Djupviksboende Stefan Carlsson till tidningen.

Men du kommer att svara ja?

– Det kommer att hända något i närtid, du får vänta några dagar på svaret.

Kommunledningarnas mål är att ha folkomröstning i samband med EU-valet 2019.

Vad Ölandsbladet erfar kommer Stefan Carlssons roll som projektledare att presenteras officiellt vid en presskonferens nästa vecka.

Efter Ölandsbladets intervjuer med Henrik Yngvesson och Stefan Carlsson skickades ett pressmeddelande ut om att Stefan Carlsson blir projektledare.