En gyllene stund

Öland Artikeln publicerades
När solen sjunker under horisonten i Kalmarsund är det någon annan som får vakna upp till en solig och varm dag.
Foto:privat
När solen sjunker under horisonten i Kalmarsund är det någon annan som får vakna upp till en solig och varm dag.

Glimrande solnedgång över ett småkrusigt Kalmarsund. En gyllene stund. Och sedan – vadå?

När den glimrande solnedgången byts mot dunkel och mörker är det lätt att ställa sig frågan: "Vem får njuta av solen när den har gått ner och inte längre speglar sig för oss?"

Poeten Nils Ferlin hade under några somrar i mitten 1930-talet Sjöstugan i Borgholm som bas för sitt diktande. Kanske såg han solnedgångarna i sundet innan han skrev den korta dikten Infall.

Där något tar slut för mig, börjar det för någon annan. Det kan gälla de stora perspektiven som död och liv. Och det kan gälla i det lilla – när kontorspersonalen går hem kommer städaren för sitt arbetspass. Eller som Nils Ferlin skrev – mitt tak är någon annans golv.

Så går det några timmar och allt börjar om igen. Nattpersonalen går hem och dagpersonalen kommer tillbaka. Den sol som gick ner för att tjäna andra är strax tillbaka med sin glans, denna gång i Östersjön.

Det är växling i livet som vi behöver och som vi mår bra av. Tempo byts mot vila, nöje byts mot tristess, sorg övergår i glädje, ensamhet övergår i gemenskap. Utan förändringar i livet blir vi lätt uttråkade, stillastående och utan energi att utmana oss själva inför nya uppgifter och utmaningar.

Vi får leva våra liv som de är. Och samtidigt vara medvetna om och ta hänsyn till att det vi gör påverkar andra. "Mitt tak, är en annans golv". Allt jag gör ingår i ett sammanhang, ibland utan att vi vet hur det ser ut.

VECKANS CITAT:

Den vise lyser utan att blända andra.

Chuang Tzu, filosof, 300-talet f.Kr.

Fakta

Infall

"Man dansar däruppe – klarvaket

är huset fast klockan är tolv.

Då slår det mig plötsligt att taket,

mitt tak, är en annans golv."

Nils Ferlin (ur Barfotabarn)

Visa mer...