Annons

En djurpark på väg in i äventyret

Ölands djur- och nöjespark vill ge såväl sina djur som sina besökare en större och bättre upplevelse. Under en femårsperiod görs därför en rad förändringar.
– Vi vill berika djurens omgivningar och ge våra gäster en helhetsupplevelse, säger Richard Berglund som är verksamhetsansvarig på djurparken.
Möllstorp • Publicerad 22 juni 2018 • Uppdaterad 28 juni 2018
I många av djurhägnen har platåer och klätterställningar byggt för att berika djurens miljöer. Här är det getterna som har fått en “goat-walk”, ungefär som en bro över sitt hus i hägnet. Eftersom getter tycker om höjder är de nöjda med nybygget.
I många av djurhägnen har platåer och klätterställningar byggt för att berika djurens miljöer. Här är det getterna som har fått en “goat-walk”, ungefär som en bro över sitt hus i hägnet. Eftersom getter tycker om höjder är de nöjda med nybygget.Foto: Carin Svensson

Varje vinter görs alltid någon form av ombyggnation hos djuren på Ölands djur- och nöjespark för att de ska få ny miljö eller någon form av berikning av sina omgivningar. De senaste två åren har det hos några av dem byggts något som Richard Berglund kallar “360”. Det innebär att djuren kan se sig omkring och förflytta sig åt olika håll utanför det ordinarie hägnet och samtidigt kan parkens gäster se djuren på ett helt nytt sätt.

Med hjälp av tunnlar i nät hängande i luften eller byggda på marken kan djuren förflytta sig, springa och klättra, något som de tycker är roligt.

Annons

En del andra djur har fått berikning i sina hägn i form av till exempel platåer eller klätterkonstruktioner.

I lejonhägnet kan lejonen gå upp på en hög utsiktsplats och blicka ut över omgivningarna. De kan också söka skugga under den. Getterna har fått en alldeles egen “goat-walk”, vilket innebär att de kan gå via en broliknande konstruktion upp över taket på sitt hus.

– Getter gillar att vara högt upp så de tycker mycket om den, säger Richard.

Hos babianerna har utomhusytan fördubblats och försetts med klätterställningar och hos björnarna har det byggts platåer och finurliga matbehållare som björnarna kan få använda både kropp och knopp för att få något ur.

De små Dödskalleaporna eller “Pippi Långstrump-apor”, som Richard Berglund säger, trivs med den nya tunneln av nät som går från hägnet och ut till en liten ö där de kan hoppa runt.
De små Dödskalleaporna eller “Pippi Långstrump-apor”, som Richard Berglund säger, trivs med den nya tunneln av nät som går från hägnet och ut till en liten ö där de kan hoppa runt.Foto: Carin Svensson
I den nya guldvaskaranläggningen kan barnen prova lyckan.
I den nya guldvaskaranläggningen kan barnen prova lyckan.Foto: Carin Svensson
På den nybyggda scenen kommer det att bli shower och musikframträdanden och intill finns en “inte-nudda-marken”-bana att leka i.
På den nybyggda scenen kommer det att bli shower och musikframträdanden och intill finns en “inte-nudda-marken”-bana att leka i.Foto: Carin Svensson
En av årets nya karuseller, ballongkarusellen, kommer att ge dem som åker en höghöjdsupplevelse på sexton meter.
En av årets nya karuseller, ballongkarusellen, kommer att ge dem som åker en höghöjdsupplevelse på sexton meter.Foto: Carin Svensson

För besökarna har det också ändrats en hel del och meningen är att det ska vara ett äventyr att besöka anläggningen. Stort fokus ligger på barnen och till i år har en ny scen byggts upp mitt inne i djurparken. Där kommer det att bli shower, uppträdanden och musik, bland annat med hjälp av parkens egna maskotar; “Mr Tiger” och “Lemur Filur”. Intill scenen finns bänkar för publiken samt öppna ytor för lek och bus och en “inte-nudda-marken”-bana. I stort sett allt som byggts och byggs görs i trä och andra naturmaterial.

– Och med sådant som är förknippat med Öland, säger Richard.

Även ett guldvaskarställe har byggts upp för alla barn och där intill vattenhjulets plaskande kan de stå längs vattenflödet och med guldvaskarfat prova lyckan.

På själva nöjesfältet har det kommit en del nyheter, exempelvis ballongkarusellen och slänggungan.

– Ballongkarusellen går sexton meter rakt upp i luften samtidigt som den och ballongerna snurrar, säger Richard.

Två av de fem åren i planen för utvecklingen av Ölands djur- och nöjespark har redan gått och mycket har hänt. Anläggningen fick i början av året ta emot utmärkelsen Årets turistmål 2017 i kategorin djurparker samt kom på tredje plats i omröstningen till Stora barnsemesterpriset 2018 i kategorin “Bästa djurpark i Norden”.

Annons

Än är det ändå mycket kvar att göra och Richard Berglund har en vision om ett särskilt tema, som han än så länge är lite hemlighetsfull om.

– Jag kan inte säga det än men det kommer att bli så bra, säger han.

Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons