Annons

Bra badbesked - då bygger Borgholm nya bryggor

Dyra att få på plats, bökiga att dra upp och alltför ofta inte sjösatta i tid - nu går de populära badbryggorna i Borgholm och Köpingsvik mot bättre tider och först ut att få en permanent lösning är Sjöstugebryggan.
– Den kan stå klar innan badsäsongen drar igång, säger kommunens fastighetschef Lars-Gunnar Fagerberg.
BORGHOLM/KÖPINGSVIK • Publicerad 19 februari 2019
Snart slutpålat. De kommunala bryggorna i Borgholm och Köpingsvik går mot stabilare tider.
Snart slutpålat. De kommunala bryggorna i Borgholm och Köpingsvik går mot stabilare tider.Foto: Arkiv

– Vi måste hitta en permanent lösning för badbryggorna, att påla inför varje sommar kostar stora pengar, var hans budskap och berättade att den årliga kostnaden för att få de tre bryggorna upp och ner i sjön var cirka 250 000 kronor.

Annons

Dessutom var det svårt att hitta någon som ville göra jobbet, i synnerhet då den anlitade lokala entreprenören meddelat att han var på väg att lägga ner verksamheten.

– I år löser det sig. Men det är inte lätt att hitta entreprenörer i närregionen och att anlita någon långt ifrån kostar hiskeliga pengar, sa Hans Johannesson då och hade fått i uppdrag av kommunledningen att titta på permanenta lösningar.

Nu har dessa mer vädertåliga bryggor hamnat på politikernas bord. Enligt ett beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) är det första steget i en större bryggsatsning att bygga ny Sjöstugebrygga, den minsta av de två bryggorna i området.

500 000 kronor avsätts för jobbet och målet är klart och färdigt snabbt.

– Om även kommunstyrelsen säger ja kan det arbetet dra igång nästan omgående och då kan bryggan stå klar innan badsäsongen drar igång, säger Lars-Gunnar Fagerberg, fastighetschef på kommunen.

”Den får ett utseende som påminner om den tidigare bryggan, men något bredare och med permanenta pålar och stomme, inte helt olik Societetsbryggans konstruktion”, sägs det i beslutet

Ksau-ordförande Staffan Larsson (C) berättar om ett enigt utskott.

– Vi var helt överens. En bra satsning som känns bra, det är väl värda pengar, säger denne till tidningen.

Den betydligt större Simskolebryggan i samma område är etapp två i sammanhanget medan Klintabryggan i Köpingsvik utgör den tredje och sista etappen.

”Simskolebryggan och Klintabryggan blir kraftigare och därmed kostsammare konstruktioner, då deras läge är mer utsatt och kräver noggrann projektering för att få till en långsiktigt bra lösning” , påpekas det i underlaget till beslutet.

Annons

Simskolebryggan har planerad byggstart 1 september i år, Klintabryggan ”våren 2020”.

Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) pekar på möjligheten att utveckla Sjöstugeområdet, att få ett riktigt ”citybad” med andra attraktioner än bara bad.

– Våra tjänstemän tittar på en helhetslösning, avsikten är att lyfta området och få ett rekreationsområde av toppkvalitet. Det är en liten pärla mitt i stan och det finns stor utvecklingspotential.

Mer bryggnytt: den av säkerhetsskäl avstängda ”Kalles Brygga” i Stora Rör ska efter tio år på övertid rivas och ersättas med en ny skapelse av trä och betong. Även de tillhörande flytbryggorna och flera Y-bommar har gjort sitt.

– Där går vi in med 750 000 kronor för inköp och montering av ny brygga, säger Staffan Larsson (C).

”Det är brådskande, för att inte säga akut, att få bort denna gamla konstruktion och ersätta den med nya bryggor”, sägs det i beslutsunderlaget.

– Samtidigt som våra hamnar kostar lockar de besökare, så det är oerhört viktigt att hamnarna fungerar, kommenterar kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons