Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades

Det har varit en väldigt lugn natt lokalt och inget att rapportera om i området. I Kanada har mängder av svartbjörnar tagit sig in i staden Fort McMurray.

Sverige

En tandläkare som har skrivit ut stora mängder smärtstillande läkemedel till sig själv riskerar att bli av med sin legitimation, skriver Hallands Nyheter.

Ett apotek i Falkenberg reagerade när tandläkaren skulle hämta ut sitt receptbelagda läkemedel. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kunde sedan se att det inte var första gången personen skrivit ut läkemedlet till sig själv. På sex månader hade tandläkaren skrivit ut över 2 900 tabletter. (TT)

En kvinna omkom i en lägenhetsbrand i Husby norr om Stockholm. Larmet kom in strax före klockan 3 om att svart rök vällde ut från lägenheten. I samband med släckningsarbetet påträffades personen, uppger polisen.

Branden släcktes snabbt och ingen behövde evakueras från byggnaden. (TT)

Kvinnor som har utsatts för könsstympning fångas sällan upp av den svenska sjukvården, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

I Stockholm finns en rekommendation om att frågan ska tas upp med nyanlända som kommer till Sverige, men inte i Göteborg och Malmö. Det gör att många aldrig får hjälp med hälsoproblem som har orsakats av könsstympning. (TT)

Världen

Mängder av svartbjörnar har tagit sig in i den kanadensiska staden Fort McMurray sedan den evakuerades på grund av den stora skogsbranden. När de evakuerade människorna återvänder till sin stad om några veckor kan de behöva tävla mot svartbjörnar om utrymmet. De objudna gästerna letar efter mat som lämnats kvar av de flyende människorna, uppger myndigheterna.

– De är smarta och anpassningsbara. De kan känna lukten av mat på flera kilometers håll, säger Brendan Cox, talesman för provinsen Albertas fiske- och vildmarkskontor, till Reuters.

Omkring 90 000 invånare var tvungna att lämna staden på grund av jättebranden och mycket mat lämnades i soptunnor, containrar och frysar som nu har tinat. (TT)

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har utsett före detta irländska presidenten Mary Robinson och kenyanska diplomaten Macharia Kamau till särskilda sändebud för El Niño och klimatet.

De särskilda sändebuden ska väcka intresset för frågorna och "trycka på larmknappen", enligt ett uttalande från FN. (TT)

IT-giganten Microsoft har antagit en ny policy som riktar udden mot vad företaget beskriver som "terrorinnehåll".

I ett blogginlägg beskriver företaget hur den typen av innehåll kommer att tas bort i bland annat spelnätverket X-box live, mejltjänsten Outlook och sin dokumentdelningstjänst.

Användare ska kunna rapportera in terrorinnehåll, men Microsoft utvecklar också teknik som söker och markerar innehåll som bilder, ljud och video. (TT)

Marken i närliggande byar är täckt av aska och damm efter att vulkanen Turrialba i Costa Rica fått ett utbrott.

– Det verkar vara det kraftigaste utbrottet de senaste sex åren, säger vulkanologen Gino Gonzalez i en tv-intervju.

Ett stort grått rökmoln stiger från vulkanen och doften av svavel är tydlig. Tv-bilder visar hur hundratals människor uppsökt sjukhus efter andnings- och hudproblem.

Turrialba ligger cirka tre mil från huvudstaden San José. (TT)