Valet är ditt! Är du en människa eller en liten lort?

Ledare Artikeln publicerades

Bryr du dig inte om någonting? Nej, ärligt talat då kan du lika gärna skita i att rösta i valet.

För det är klart om det inte spelar någon som helst roll för dig vem som tar hand om dina skattepengar så är nog valet ingenting för dig.

Om varken du eller dina närmaste har ett behov av vård som passar er, då ska du inte rösta.

Vill du inte ha några som helst möjligheter att kunna påverka dina barns skolgång - då är soffan ett givet alternativ under valdagen.

Ärligt talat, känns det jobbigt att överhuvudtaget stå för något, att ta ställning? Men ge upp då! Låt grannen bestämma hur det ska bli med allt.

Visst är det rätt skönt, att kunna stå vid sidan om, säga ”skyll inte på mig”?

Att kunna pösa i soffan och gnälla över alla ”idioter”, de som på alla möjliga sätt försöker att få till ett bättre samhälle, är en avslappnad stil.

Nej, din röst är ju inte värd någonting. Och du vet flera som tänker som du, såg något i en tråd på nätet.

Din farfars far slogs kanske för rätten att få rösta. Men det var ju då. Innan man kunde göra tummen upp eller lajka på Facebook.

Farfars far marscherade, gick med fanor, ställde sig framför hästar med livet som insats, strejkade, svalt när han inte fick någon lön, slogs för sin rätt att vara lika mycket värd som någon annan. En person - en röst.

Bah, att han orkade. Han kunde väl gjort som alla andra, ”hjärtat” på Instagram eller något sådant?

Nej, skit du i att rösta. Låt andra välja åt dig. Följ strömmen.

Och för den delen, lite diktatur har väl aldrig någon människa dött av? Ja, förutom några hundra miljoner under Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot och andra envåldshärskare.

Det började med att människor bara följde strömmen. De blev fler och fler. Och snart fanns inga oliktänkande kvar. De vågade i alla fall inte uttrycka sina åsikter.

Deras röster tystades. Deras röster blev precis lika mycket värda som de röster i söndagens val som ”inte orkade”, ”inte brydde sig” eller helt enkelt ”struntade i det”.

Jag vet inte vad som skulle kunna få dig att ändra ditt ickebeslut?

Demokrati kan verkligen vara ett jäkla skit, men det är den bästa form av folkstyren vi känner till.

Visst, strunta du i att rösta. Men om du inte ens orkar rösta, orkar bry dig ens det minsta om allt det som finns runt omkring dig...

Då är du ingen människa, utan bara en liten lort!