Vad hände med det där om att hela Sverige ska leva?

Öland Artikeln publicerades
Ölandsbladets pennledare
Ölandsbladets pennledare

Det var jättemycket om Öland i partiledardebatten i söndagskväll. Nej, jag bara skojar förstås, landsbygdsfrågorna lyste som vanligt med sin frånvaro.

Sveriges Televisions partiledardebatt känns inte modern. Partierna delas in i block - vänster och höger, samt Sverigedemokraterna som sedan sista av alla ska säga sitt.

Och debatt?

Ärligt talat var det någon som svarade på någonting?

Redan på kvällen cirkulerade klipp från SVT-debatten ute på nätet. Exempelvis där Jimmie Åkesson attackerade Stefan Lövén om varför fyra av fem utländska våldtäktsmän får stanna i Sverige och Lövén svarade med att undra varför Åkesson vill ”försämra löntagarnas ställning på arbetsmarknaden”.

Det blir knappast några diskussioner som leder fram till lösningar med ett sådant upplägg.

Det känns så tydligt att partiledarna gått igenom i förväg med sina pr-konsulter om att det viktigaste är att få ut just sitt ”budskap”, att ”sälja sin grej”.

Tekniken i debattprogrammen har blivit att undvika debatten. Alla ska fokusera på ”sitt”. Helt meningslöst.

Det blir också i mångt och mycket en politik som vi på landsbygden inte känner igen. Var är frågorna som är viktiga för oss?

Hur kan vi stoppa urbaniseringen, den som tvingar människor att flytta ifrån landsbygden?

Vårdcentraler läggs ned och på de vårdcentraler som finns kvar snurrar hyrläkare, vilka patienterna aldrig får chansen att lära känna.

Kommunikationerna försämras, bussturer läggs ned, möjligheter till färdtjänst begränsas. Det talas om höghastighetståg mellan våra storstäder, men det är 28 mil enkel resa Grankullavik och Värnamo som planeras bli närmaste station för oss ölänningar. Inte precis nära.

Företag ska med miljöavgifter ledas att sköta transporter med tåg, men någonstans glöms det faktum bort att det för stora delar av Sverige inte finns några tåg, som Öland till exempel.

Ytterst sällan hör man mineralfrågor tas upp i storstadsmedia. Den om hur företag som Gripen gas med stöd av lagar från 1600-talet ska kunna borra hur de vill och på så sätt äventyra det lilla grundvatten vi har kvar på Öland.

Tänk också vad spännande det hade varit att höra partierna verkligen prata om hur hela Sverige ska leva, det vill säga säkra grundvattnet för rikets alla invånare. Ja, om nu ölänningar och gotlänningar hör dit det vill säga, ibland undrar man.

Ju fler kommunikatörer och pr-konsulter som landets kommuner anställer, ju mer kommer kommuner att tävla och ställas emot varandra.

Vad hände med ”hela Sverige ska leva”?