Boström: ”Öland sjunker inte - ön lyfter med alla gäster!”

Ledare Artikeln publicerades

Under påsken passerade över 100 000 fordon Ölandsbron.

Behöver vi säga att det är en besökssuccé?

Hur många människor som då befunnit sig på Öland under påskhelgen vet vi inte med exakthet. Pratade med turistchefen Johan Göransson och inom en inte alltför lång framtid så kommer telebolagen kunna mäta av hur många personer som åker i fordonen över Ölandsbron. Eller rättare sagt hur många mobiltelefoner som pejlas in när de passerar Ölandsbron.

Men rent antagsmässigt så kan vi räkna med att Öland haft någonstans kring 400 000 besökare den gångna påskhelgen.

Det finns några tröttkepsar som fortfarande vimsar om att Öland inte borde ta emot så många turister. Just nu är det vattnet som de hänger upp sig på, nästa gång något annat. Att säga nej är så mycket enklare, då slipper man ansvar.

Man kan säga nej till livet också. Det går säkert att överleva ensam på Alvaret. Inte speciellt roligt och inte rikt på något sätt, men jo, att säga nej är ”tryggt”.

Men de som säger ja, de som välkomnar livet, nya utmaningar, nya möten, nya människor och nya besök berikas. Ja, inte bara till själen, utan också bokstavligt.

Det finns matematiska utredningar och studier om hur mycket pengar en besökare gör av med per dag på turistorter som Öland. Låt oss för enkelhetens skull säga att 400 000 personer gjort av med tusen kronor per dag på Öland...

Jo, tröttkepsarna kommer säga att det kostar lika mycket som det smakar, att en del pengar försvinner till företagskassor som inte är skrivna på ön och att turism, typ, inte bidrar med någonting till kommunkassorna.

Jo, tjenare...

Det är tack vare succéhelger som dessa Öland kan hålla sin service året runt. Mats Olsson och ICA Bödaknallen kämpar ju på året runt, men jag kan lova dig att varken han eller någon annan öländsk företagare skulle kunna upprätthålla den servicegraden om vi inte öppnar upp och erbjuder vårt Öland till gäster från fastlandet!

Evenemang är viktiga, det där att ”något händer”. Noterbart är ändå hur mycket som Ölands natur drar.

När Naturum slog upp portarna i Trollskogen på norra Öland så var det fullt på parkeringen. Samma sak gällde Nunnedalen på Resmos landborgskant, samt Arontorpsrosen i Tveta.

Det kan ändå vara värt att notera, trots att vi inte har inträdesbiljetter eller numrerade stolar som kan hjälpa oss hålla koll på hur många som var i naturen, att vi är många som tycker att Öland är pärlan i Östersjön!