Kultur

Rewire satsar helhjärtat på musiken

MUNKETORP Artikeln publicerades
Rewire består av Göran Dreyfert, Agneta Hammarbäck, Anders Olsson och Peter In de Betou.
Foto: Pressbild
Rewire består av Göran Dreyfert, Agneta Hammarbäck, Anders Olsson och Peter In de Betou.

Countryrockbandet Rewire släppte sitt debutalbum 2009 och är nu aktuella deras nya album Close To My Heart, som släpptes den 1 mars.

– Efter första albumet hoppade några medlemmar av och vi hamnade istället i ett rejält skrivarläge. Det mynnade ut i EP:n Down To The Ground som släpptes förra året och nu vårt album, säger Peter In de Betou.

Bandet består av syskonen Peter In de Betou, Agneta Hammarbäck och deras kusin Anders Olsson samt Göran Dreyfert.

– Nyckeln är stämsång och en styrka är att jag, Anders och Agneta fördelar leadsong mellan varandra. Våra röster passar bra ihop och vi triggar igång varandras kreativitet.

Beskriv er musik...

– Influenserna är från Eagles, Poco och Jackson Brown. Det är musik som vi har växt upp med och det drar mot countryrock eller americana som är ett modernare namn.

De är alla från Stockholm men Anders, Peter och Agneta har varit på Öland varje sommar sedan tidigt 1970-tal, då deras föräldrar köpte stuga på norra Öland.

– Anders föräldrar köpte hus först. Vi var 20 år då och hälsade på hans föräldrar. Jag fastnade direkt för Öland, det var kärlek vid första ögonkastet. Det var som att komma till Rivieran.

– Mina föräldrar köpte hus året efter och då blev jag överlycklig. För några år sedan köpte jag och min fru ett vinterbonat hus här. För vi vill vara här mer än några veckor på sommaren.

I ungefär samma veva som de först besökte Öland startade kusinerna Anders Olsson och Peter In de Betou bandet Timjan. De drömde om det stora genombrottet. 1979 deltog de i Melodifestivalen men det där riktiga genombrottet kom aldrig och några år senare lades Timjan ner.

Peter In de Betou fortsatte att jobba inom musiken först som studiomusiker sedan med produktion, mixning och därefter mastering. Anders Olsson tog ett jobb utanför musikindustrin.

– Vi har under alla år jammat ihop. Men det var när barnen blev utflugna som vi kände att vi hade tid att starta Rewire.

Bandet har det senaste året fått en rejäl nytändning och har redan skrivit låtar för nästa album. Anders Olsson och Peter In de Betou har skrivit de flesta låtarna men på den senaste tiden har även Agneta Hammarbäck börjat bidra.

– Nästa album är i stort sett redan klart och den lär nog släppas nästa år. Det beror lite på vad som händer med det här albumet.

Hur går det till när du skriver låtar?

– Det börjar oftast med att jag sitter med gitarren och spånar fram grejer, därefter spelar jag in det på mobilen. Jag lyssnar på det igen senare och är det något att ha så bygger jag vidare på det.

– Ibland lämnar vi över materialet till varandra. Om jag gör versen kanske Anders gör refrängen. Därefter görs texten och då är det bra att ha en rubrik att utgå ifrån.

Är texten mindre viktig för att den görs sist?

– Nej verkligen inte. Men texten är svårast för den ska ha ett innehåll, en sensmoral och det ska finnas något som knyter ihop säcken. Det är lättare att skriva text till en melodi för då har man ramar att utgå ifrån.

Vad händer nu?

– Vi satsar nu fullt ut på musiken och har fantastiskt roligt. Vi vill spela så mycket som möjligt och fortsätta att ge ut låtar.

Några spelningar på Öland?

– Den 12 juli spelar vi på Kalk i Löttorp och vi hoppas kunna ordna fler spelningar.

Lyssna på albumet här:

<iframe src="https://open.spotify.com/embed/album/05og1o1rcs8Z4Khn6okS2K" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>