Här görs julmaten från grunden

Salomonstorp Artikeln publicerades
Ett färgrikt och överskådligt julbord serverades på Evas Restaurang & kroppkaksbod i Salomonstorp.	Foto: Kenth Jönsson
Foto:Kenth Jönsson
Ett färgrikt och överskådligt julbord serverades på Evas Restaurang & kroppkaksbod i Salomonstorp. Foto: Kenth Jönsson

Det är bråda tider på Evas Restaurang & Kroppkaksbod i Salomonstorp, ett hektiskt tempo med korvstoppning och andra förberedelser inför julborden.

För andra året i rad dukas det upp till julbord. All mat görs från grunden förutom mejerivaror och bröd.

– Det är lite roligare att få det från grunden, göra någonting annat som inte andra ger sig på, säger Bo Olsson som driver Evas Restaurang & Kroppkaksbod tillsammans med Eva.

Det är klassiska julbord som serveras med bland annat ett tiotal olika sillinläggningar. På det egna rökeriet röks fisk och kött. För personalen är det viktigt att hålla på julens traditioner, att servera ål i olika former, rökt, kokt och flatrökt. Kocken Peter Ekfeldt är uppvuxen på Småland där bruna bönor alltid fanns på julbordet. Den traditionen har han tagit med sig till Salomonstorp.

Peter har tidigare varit kökschef på Strand Hotell och arbetat på Harrys i Borgholm. I köket på Evas Restaurang & kroppkaksbod är han i full färd med att koka skinkor och däremellan förbereda andra maträtter som ska serveras på julbordet.

– Vi gör till och med vår egen prinskorv, säger Peter.

Ingredienserna som används är en blandning av nöt, fläsk, späck, kryddor och ytterst lite potatismjöl för att stabilisera. Lammfjälster läggs i blöt och köttet finmals som sedan körs i en korvhack tillsammans med kryddorna. Därefter läggs blandningen i korvstopparen som fyller de flera meter långa fjälstren. Peters flinka händer formar sedan raden med prinskorvar.

– Den här är inte som prinskorven man köper, säger Peter.

Andra korvar som produceras är julkryddade isterband, Yxneberga medvurst, den delvis egenkomponerade kallrökta lantkorven och varmrökt älgkorv. Rökta musslor, räkor och sallad på öländska bönor ingår också i julbordet. Nyheten för i år är kallrökt hälleflundra. Där-emot har lutfisken valts bort.

Efter åtskilliga timmars förberedelser står julbordet klart för servering på Evas Restaurang & Kroppkaksbod.