Annons

Vi vet vad vi har men inte vad vi skulle få

Viktigt att få veta vad folk tycker, sa en politiker som något slags motiv för varför man skulle hålla en NY folkomröstning om en sammanslagning av Ölandskommunerna.
Publicerad 18 maj 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Lublin.
Per Lublin.Foto: Arkiv

Om det nu är så viktigt att veta vad folket egentligen tycker, varför är politikerna då så angelägna att tala om för folket hur dom ska rösta? Tror dom inte att folket klarar av att tycka och avgöra själva? Men av dom insändare som man läst och dom uttalanden som gjorts så är det mest olika tongivande politiker som står bakom med sina namn och partibeteckningar och som förklarar för folk hur dom lämpligen ska rösta. Vad är det då för vits med att ordna en rådgivande folkomröstning, när det är politikerna som står för råden?

En annan krystad förklaring till varför man nu skulle ha en ny folkomröstning har varit att förra gången var folk så dåligt informerade så att dom inte visste vad dom röstade om. Har det påståtts. Som om man skulle ha bättre information nu när politikerna vägrar att ge besked om väsentliga frågor som om vad som skulle bli den nya kommunens huvudort efter en sammanslagning, var olika servicefunktioner skulle hamna, hur sammanslagningen skulle finansieras o s v. Istället väljer politikerna att tala tyst om dessa frågor och hänvisar lite gåtfullt till framtiden.

Annons

Varför inte erkänna att som utvecklingen ser ut nu med en huvuddel av Ölands befolkning bosatt på södra halvan av ön med en kraftig koncentration till Färjestaden med omnejd, där inflyttningen hela tiden ökar, så kommer med tiden det mesta av den kommunala servicen att hamna i Färjestaden om det blir en sammanslagning - och inte bara det nya fina kommunhuset! Och detta trots att färjestadsborna redan har massor av kommunal service knappt en mil bort i Kalmar med stadsbusstrafik över bron. Så om folket någon gång blivit dåligt informerat, så är det väl nu när politikerna inte vill svara på viktiga frågor.

Vi vet vad vi har - på gott och på ont. Men vi vet inte vad vi får om kommunerna skulle slås ihop och ingen vill heller tala om det. Vi vet bara att isåfall blir det inte någon ytterligare möjlighet att få rösta om saken och då går det heller inte att ångra och få ogjort. Även om vi skulle ogilla att det byggs ett nytt kommunhus vid brofästet eller inne i själva Färjestaden och att byar släcks ner även på norra Öland och skolskjutsservicen minskas för att spara pengar.

Däremot blir det nog snart åter en ny folkomröstning ifall alla dom som vill behålla två självständiga kommuner nu skulle vinna. Politikerna som vill ha sammanslagning lär nog inte ge upp så lätt. Dom har väl redan sett fram emot den ökade status - med högre arvoden och mer makt - som det innebär att vara beslutsfattare i en stor kommun jämfört med vad det i en liten.

Att rösta blankt är meningslöst för den som är tveksam. Sådana röster kommer inte att tillmätas någon betydelse. Nu är det en eller två kommuner på Öland som det handlar om. TVÅ kommuner ger betänketid till en senare folkomröstning någon gång när man kanske ver mer. Att rösta för EN kommun blir helt utan ångervecka.

Per Lublin

Annons
Annons
Annons
Annons