(V) kritiserar Carl Malgeruds uttalande

Insändare Artikeln publicerades
Ulf Lafveskans (V) kritiserar Carl Malgerud (M) för hans uttalande om Vänsterpartiet som ett ytterlighetsparti.
Foto: ARKIV
Ulf Lafveskans (V) kritiserar Carl Malgerud (M) för hans uttalande om Vänsterpartiet som ett ytterlighetsparti.

Efter valet besökte jag mina västerbottniska hemtrakter. Väl tillbaka på Öland var tidningarna fulla av valanalyser och eftervalsintervjuer. Bland annat ställde ÖB frågan till moderatledaren Carl Malgerud om han var ”besviken på Centern som spräckte Alliansen?” Nej, det var han inte. ”Däremot hade jag aldrig satt mig i samarbete med ett ytterlighetsparti.”

Synonymboken säger att ytterlighetsparti, det är synonymt med extremparti. Högerpartiet, som inte vill kallas för den höger man är, har dessutom stulit ordet ”moderat” från svenska språket. Den tidigare mycket användbara betydelsen, lindrig, måttfull, har nu fått närmast en motsatt innebörd: högersinnad, konservativ.

Ja, du Carl Malgerud. Du har sedan du kom till vår kommun gjort dig känd som en vänlig och vältalig person. Men nu har du avslöjat en annan natur. Detta var lågt. Bottenlågt.

En insändare i Dalarnas Tidningar, som delats av många på facebook, uttrycker känslan av äkta indignation bättre än jag klarar av att göra. Jag har fått skribentens benägna tillstånd att få den införd även i Ölandsbladet:

”Vad är det för samhälle vi skapat där vi ser det enda parti som står för jämlikhet som ett ytterlighetsparti? Det finns ett riksdagsparti i Sverige som värnar om allas rätt till en likvärdig, skattefinansierad utbildning och sjukvård, rätt till ett arbete med en lön som det går att leva på, rätt till bostad, rätt till likvärdig äldreomsorg. Ett parti som värnar om alla människors lika värde, om jämställdheten och om vår miljö. Vad är det för samhälle vi har skapat, där man kallar detta parti ett ytterlighetsparti? Vad är det för samhälle som tillåter främlingsfientligheten och roffa åt dig-mentaliteten att breda ut sig? Vad är det för ett samhälle där allt färre vet vad ordet solidaritet betyder? Jag bara undrar.” Monica Mellberg, Falun.

Ulf Lafveskans, Vänsterpartiet Borgholm