Annons

Social ekonomi och samhällsansvar

Den nationella och lokala ekonomin kommer under kommande år alltmer att handla om företagens förmåga att, förutom att vara ”skattemotor” för välfärden, också utgöra en kraft för socialt engagemang. I de 17 globala målen i Agenda 2030 finns fem områden där det betonas hur viktig den sociala ekonomin kommer att bli framöver.
Publicerad 27 oktober 2018
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ett begrepp i sammanhanget som bör förtydligas. Socialt företagande eller social ekonomi är ett sätt att driva företag där hänsyn inte bara tas till kundens behov utan också den samhällsnytta som uppstår då människor som står långt ifrån arbete kommer in på arbetsmarknaden.

Våra företag benämns ASF; Arbetsintegrerade Sociala Företag. Vi driver dem på samma villkor som alla företag. Vi måste gå runt ekonomiskt, betala skatter, moms, löner och arbetsgivaravgifter. Vi mottager inte stöd från det offentliga och eventuell vinst återinvesteras i verksamheten.

Annons

Vi tar i våra företag emot personer som har varit långtidsarbetslösa, nyanlända samt människor som av någon anledning hamnat utanför den trygghet som ett arbete innebär. Hos oss får de arbeta med allt från snickeri, målning, städ, café och hundpassning etc.

Vi finns där för handledning i olika utsträckning och de får en meningsfull sysselsättning och en referens som de kan använda när de söker andra arbeten i framtiden. På detta sätt tar vi ett stort samhällsansvar och det är precis vad den sociala ekonomin handlar om.

Eftersom vi är verksamma på olika platser i länet ser vi också stora skillnader i hur samarbetet sker mellan oss och kommun och arbetsförmedling.

För att kunna ta emot människor på ett vettigt sätt krävs det en hel del insatser i form av handledartid från oss som leder verksamheterna. Här ser vi en stor skillnad i hur man i vissa kommuner kan lämna ut ett handledarstöd till oss men i andra inte alls. Rimligen bör en handledarersättning betalas ut när vi som småföretagare gör insatser för samhället eftersom det i vissa fall kan ta tio till tjugo timmar per vecka för att handleda en person i det dagliga arbetet. Om en person blir placerad att göra praktik inom en kommun har denne sannolikt en handledare som får lön, men vi antas utföra det arbetet gratis, vilket känns orimligt.

Vårt mål är att bidra med samhällsnytta och att människor ska komma i arbete. Hos oss finns inga företagsledare som tar ut vinster, hos oss återinvesteras eventuell vinst i företaget så att vi kan ta emot fler människor. Tyvärr måste vi ibland tacka nej till att ta emot fler då vi helt enkelt inte kan handleda gratis.

Det är dags för våra kommuner och myndigheter att se över de handledarersättningar som vi rimligtvis borde ha rätt till i detta viktiga arbete.

Anneli Schnell, Kalmar hunddagis, Kalmar

Tomas Palmgren, Vi Bryr Oss, Blankaholm

Conny Nyholm, Pinea Hantverk, Ruda

Annons
Annons
Annons
Annons