Snälla, ompröva högstadiebeslutet!

Insändare Artikeln publicerades
Gerd Åstrand (C).
Foto: Arkiv
Gerd Åstrand (C).

”Det finns inte plats för satsningar, ni måste i stället fundera på: Var ska vi spara” så sa Mörbylånga kommuns ekonomichef vid tisdagens kommunfullmäktige och ordföranden fyllde i att de som väljs i kommunvalet nästa söndag har något att bita i.

Kommunen håller på med vatten och avloppsutbyggnaden, nya vattenverket och vi ser investeringsbehov vid flera av våra skolor, ny förskola projekteras samtidigt som kommunens befolkning blir allt äldre och därmed behovet av olika boendeformer. Som sagt något att bita i då kommunen närmar sig lånetaket och vi förstår att skatteintäkterna kommer att minska i vår bondetäta kommun på grund av torkan under minst ett par år framöver.

Att inte verkställa den beslutade upphandlingen för nya högstadiet är ju det första som kommer upp när man tänker ordet spara, skolförvaltningen säger att Skansenskolan klara det förväntade antalet elever i minst 10 år till, idag vet vi att den privata Östra skolan blir verklighet och sen finns ju Ölands friskola också i Färjestaden. Behovet av denna nybyggnation är utifrån elevantalet inte motiverat, det var däremot behov när Centerpartiet tillsammans med bland annat Socialdemokraterna emot Moderaternas vilja beslöt om bygget av Smaragdskolan I Färjestaden.

Så snälla ni nya politiker som blir valda nästa vecka, avbryt upphandlingen av högstadieskolan, tänk efter och ompröva beslutet! Renovera med de avsatta investeringspengarna Skansenskolan, skolan som har lokaler för hemkunskap, slöjd, naturkunskap, idrott med mera. Då minskar också investeringsbudgeten runt den tänkta högstadieskolan i Färjestaden för inventarier och idrottshall med cirka 30 miljoner.

Hela kommunen ska leva med en fungerande samhällsservice, hoppas ni alla förstår att det är allvar nu !

Gerd Åstrand ( C )