Annons

Mörbylånga rasar i kulturligan

Den 27 november i höstas beslutade kommunfullmäktige i Mörbylånga om kommunens budget för 2019.
Publicerad 15 januari 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Protestlistan har skrivits på av 1 200 personer.
Protestlistan har skrivits på av 1 200 personer.

Beslutet innebar bland annat en kraftig minskning av pengar till bibliotek och till kulturverksamhet. Bibliotekets budget minskades med 1,6 miljoner kronor och kulturbudgeten med drygt 1,4 miljoner utöver den generella besparingen på 1,5 procent.

Nedskärningarna på biblioteket har redan visat sig i indragna fjärrlån, nedlagd filmstreaming, vakanssatta tjänster, med mera. Minskade öppettider är att vänta. Kommunen förlorade också under 2018 flera skickliga och kompetenta medarbetare inom både bibliotek och kultur på grund av nedskärningar och bristande politisk vilja.

Annons

Myndigheten för kulturanalys jämför varje år alla kommuners satsningar inom kultursektorn. 2017 kom Mörbylånga på en hedrande 31:a plats av samtliga 290 kommuner med nästan 1 374 kr per invånare för hela kultursektorn. Nuvarande nedskärningar på över 3 miljoner kr innebär 1 166 kr per invånare och att Mörbylånga rasar ner till 109:e plats bland rikets kommuner (enligt 2017 års redovisning i rapporten Samhällets utgifter för kultur). Detta borde kännas förnedrande för de politiker och tjänstemän som ligger bakom budgetbeslutet i en kommun som skulle bli ”en ledande kulturkommun 2025”.

I dagarna lämnas protestlistor mot nedskärningarna på biblioteket in till kommunfullmäktiges ordförande Kjell Magnusson. Närmare 1 200 personer har undertecknat uppropet som kräver att biblioteket undantas från nedskärningarna. Nu finns också en påtryckargrupp i kommunen som löpande kommer att bevaka och följa upp kulturpolitiken och hur politiker och tjänstemän sköter denna.

Bodil Magnusson och Peter Strand

Annons
Annons
Annons
Annons