Bilagor

Eldkonstnärer, café och pumpor vid Lindbyboden

Lindby Artikeln publicerades

Med hjälp av eldkonstnärerna i gruppen Incendium kommer Lindbyboden att sprida ljus i skördefestens kvällsmörker. Det är ett nytt inslag som Viveka Johansson hoppas ska bli en spännande upplevelse för dem som kommer till hennes butik.

Lindbyboden har skördefestevenemang fredag till och med söndag och eldshowen kommer att visas vid två tillfällen på fredagskvällen. Bakom namnet Incendium finns en familj som uppträder med olika sorters eldkonst. Den show de kommer att bjuda på i Lindby omfattar både dans, jonglering med eld och viss fakirkonst. Kort efter mörkrets inbrott är det dags för den första föreställningen.

Under de tre dagar som Lindbyboden har skördefest är förstås butiken öppen med de öländska delikatesser, pysseltillbehör, lokala hantverk och presentartiklar som den har blivit känd för. Butiksägaren Viveka Johanssons signum är nog i första hand ändå den egentillverkade glöggen, som så här års tillverkas i stora mängder för att säljas på julmässor och till restauranger.

– Den kommer jag så klart att ha under skördefesten också, säger Viveka.

I en intilliggande lada finns en stor loppis och den kommer också att vara öppen under Ölands skördefest. Utanför butiken dukas en mängd pumpor i olika storlekar, former och färger upp, för den som vill köpa med sig denna höstprydnad.

– Jag har faktiskt fått tag i några ”svanpumpor”, säger Viveka och visar upp en pumpa som ser ut ungefär som en svan.

För den som är fikasugen finns vid Lindbyboden också de lokalt välkända ”Systrarna Johansson”, från grannbyn Räpplinge. I förnamn heter de Emmelie och Stina och de bakar kakor, bullar och pajer som är väldigt uppskattade. Under skördefesten i Lindby har de café och säljer även ägg från sina egna hönor.

– De är också kända för sina fina ägg, säger Viveka.