Åsikter

Vilken klippa han i hästsvansen är!

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Ölandsbladet

Stort grattis till Dave Karlsson, Årets Ölänning 2017.

Du hamnar i gott sällskap. Vilka fantastiska människor det finns i gruppen Årens Ölänningar och så mycket bra de har gjort för Öland.

Många tror felaktigt att det är Ölandsbladet som står bakom priset, men det är faktiskt Barometern och Sveriges Radio Kalmar tillsammans. Det skulle kunna ge anledning för oss på lokaltidningen att gnälla och ha synpunkter på dem som prisas. Men det ska ärligt sägas att det sällan eller aldrig funnits fog för oss att såga Barometern eller Sveriges Radio för deras val.

Inför årets offentliggörande spekulerade vi på Öland om en del namn som skulle kunna bli aktuella - Barbro Lindgren, aktuell med nytt museum i Ekerum och Johan Theorin, med alla sina öländska bokkopplingar, var kanske de namn vi trodde mest på i år.

Men det blev Dave Karlsson, lite oväntat, men absolut en värdig pristagare.

Minns när Dave gjorde entré på Öland för tjugotalet år sedan. Konservativa Öland hade bekymmer med hans namn. Många var det som sa ”Dejv”, med lite amerikansk betoning. Och det här var också långt innan Zlatan, så män med hästsvans var något vi knappt visste hur vi skulle bemöta här på ön.

Något snurrigt utspel om att all biltrafik på Öland borde tas bort har genom åren kommit från forskningsstationen, men aldrig från Dave. Han har mer och mer framstått som en säker klippa inom en forskarvärld, som dessvärre har en orolig omgivning, där mycket eller allt hänger på anslag från nyckfulla politiker och myndigheter.

Har ni inte haft möjlighet så tycker jag att ni ska ta chansen att träffa Dave i den miljön där han passar så bra, på forskningsstationen när han får förklara hur allting hänger ihop. Små kryp kan bära på så stora historier. Dave har ett brinnande engagemang för sitt arbete och det spelar ingen roll om han försöker få korkade lokalreportrar eller söta barn att förstå hur slamkrypare förökar sig. Han är alltid lika engagerad och tålmodig.

Nu är Dave Karlsson långt ifrån ensam på forskningsstationen i Skogsby, det är värt att betonas. Dave är något av en lagkapten för ett bra lag.

Det ska bli spännande att följa forskningscentrets utbyggnadsprojekt. Redan tidigare har Skogsbystationen varit nationellt ledande när det gällt forskning inom naturområdet. Men nu ska 30 bäddplatser bli 100. Det innebär möjligheter att erbjuda fler forskningsplatser och förhoppningsvis leda till fler upptäckter.