Åsikter

Nya strömavbrott och nya frågetecken

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Arkiv

Jodå, det var nya strömavbrott runt om på Öland även i helgen. Men dessa kanske inte heller kommer med i E.ons statistik?

Beviset på hur en organisation bryr sig om sina gräsrötter är när det börjar fifflas med statistiken. E.ons sifferdribblande på Öland lämnar frågor.

Hur kan E.on till exempel säga att det under de senaste fem åren bara varit 23 strömavbrott på östra Öland?

I det här fallet var det extremt urbota korkat eftersom kunden, i det här fallet den gamla ex-ministern Hans Karlsson, begärde ut statistiken över samma tidsperiod. Och då står E.on där med brallorna nere vid fotknölarna.

När E.on påstår att antalet strömavbrott är 23 så är sanningen 35 - bara under 2013! Lägg därtill 17 avbrott 2014, 40 - 2015, 2 - 2016, 21 - 2017, 12 - 2018 (bara under januari, alltså).

Totalt talar vi alltså om 127 dokumenterade elavbrott under samma tidsram där E.on påstår att det bara varit 23 strömavbrott.

Det här leder till en allvarlig och fullt förstålig förtroendekris. Leverantören av el inte bara ljuger, utan ljuger så mycket att procentsatserna inte räcker till.

E.on har en monopolställning som el-leverantör till den öländska landsbygden. Det finns helt enkelt inga alternativ för ölänningarna att välja någon annan lina än den som inte E.on sköter.

Vid en jämförelse med hur det ser ut för exempelvis Färjestaden och Borgholm så står det tydligt och klart att det handlar om ett glesbygdsproblem. Det är i byarna utanför våra större samhällen som bekymmer ligger.

Ölandsbladet har tidigare påpekat att ledningsgatorna inte röjs som de ska.

E.on själva pekar på en finstilt text på företagets hemsida att fastighetsägare själva kan göra mycket för att hålla ledningsgator fria från störande element. Antar att det också har med ekonomi att göra, eftersom E.on ska betala markägare för träd som avverkats.

Någonstans har i vart fall E.on stora problem. Kunderna får inte sin el levererad som utlovad. Det måste vara E.ons uppgift att se över systemet. Är det övervakningen som fallerat, får markägare för lite betalt för träd som fälls, vet markägarna ens om att de själva kan hjälpa byn med strömförsörjning genom att det är okej med trädfällning.

Och i de fall när en extern fastighetsägare, typ ett större skogsbolag äger marken, kan bysamfälligheten åberopa samhällsnyttan och rensa ledningsgatan?

Ser fram emot att E.on reder ut frågetecken!