Åsikter

Kanske viktigaste segern någonsin

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Ölandsbladet

Gratulerar, ölänning! Din ö är räddad!

Gripen Gas förlänger inte sin borrningsansökan av gas på Öland.

Budkavlar, namninsamlingar och manifestationer lyckades. Gripen Gas kunde aldrig förstöra vårt dricksvatten, även om de faktiskt hur otroligt det än kan låta fick tillstånd av Bergsstaten att provborra efter fossilgas.

Det måste naturligtvis till en lagändring. Bergsstaten kan inte leva efter en lag skriven på 1600-talet, det säger sig ju självt. Det är helt vansinne!

Här säger ett multinationellt företag att de vill borra efter gas, utan någon som helst förståelse för om detta sker inom grundvattenområde eller andra känsliga miljöer. Och ingen kan på lagligt sätt stoppa företagarna!?

Det kallas fracking. Ölandsbladet har genom åren presenterat geologers syn på verksamheten och vilka konsekvenser den skulle kunna få på den öländska kalkstenshällen.

Kortfattat handlar det om att spränga upp sprickor i kalkstensgrunden. Detta för att om möjligt kunna finna fossilgas.

Geologer har varnat för metoden, som skulle innebära enorma risker för vårt redan hotade grundvatten.

Att inte staten kan stoppa ett sådant vansinnesprojekt är en skandal.

Enda anledningen till att Gripen gas inte förnyar sitt provborrningstillstånd har inte ett skit med riskerna mot vårt grundvatten att göra. Nej, räddningen för oss ölänningar ligger i att multiföretagarna anser att oljepriset är för lågt just nu. Det anses helt enkelt inte vara värt att göra en schweizer-ost av Öland. Detta eftersom den ekonomiska vinsten inte blivit tillräckligt stor.

Förhoppningsvis är nu dörren för lycksökare som vill borra sönder Öland och riskera förstöra vårt grundvatten stängd för alltid.

Nästa gång någon skulle få för sig att förstöra Öland så hoppas vi att Bergsstaten har modernare lagar att rätta sig efter och/eller har vett att fatta bättre beslut. Det vill säga ingen mer lekstuga för multijättar med vår älskade ö.

Ett stort och varmt tack till alla er som engagerat er så i en av Ölands viktigaste frågor någonsin. Utan ert motståndsarbete kunde skadan redan ha varit skedd.

Tillsammans är vi starka på ön och kan nu bevisligen både försätta och rädda berg!