Åsikter

Journalistiska arbetsmetoder under lupp

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:ARKIV

Sveriges Television firar i dessa dagar 60 år och många program har passat på att blicka bakåt.

I veckan passade Uppdrag Granskning, den granskande journalistikens flaggskepp i statstelevisionen, på att bjuda in till ett samtal kring arbetsmetoder och bra och dåliga inslag genom åren.

För den som är intresserad av journalistik var det ett utomordentligt intressant program.

Man tog upp inslag ur sina sändningar och diskuterade bland annat arbete med dold kamera. Uppdrag Granskning använde det 2002 för att höra om valarbetare tyckte om invandring.

Utåt sett var politikerna överens om mångfaldens positiva sidor.

Men i valstugorna, när de trodde att de pratade med en presumtiv väljare, gav de uttryck för rasistiska åsikter.

Valstugereportaget skakade om den svenska politiken, inte minst moderaterna, dagarna före valet 2002.

Var det rätt att använda dold kamera?

Slutsatsen blev: ja, om man inte kan få fram uppgifterna på annat sätt.

Dold kamera användes också för att höra vilka råd imamer gav muslimska kvinnor som blev misshandlade hemma av sina män och var olyckliga för att mannen skaffat sig flera fruar.

Det reportaget fick kritik mot sig för att man "klippt och klistrat” men när väl allt material lades ut på nätet i sin helhet tystnade kritiken.

Under programmet diskuterades också kritik mot Uppdrag Granskning för att man ibland framställde världen lite väl svart och vit: den ene är god, den andre är ond.

Programmets ansvarige utgivare Nils Hansson menade dock att man blivit bättre genom åren, både med nyanser och med faktakoll, helt enkelt en kvalitetssäkring av innehållet.

Uppdrag Granskning har med åren fått en del kritik för vissa inslag, men totalt sett har programmet betytt mycket för att lyfta fram viktiga och betydelsefulla frågor. Här har statstelevisionen en viktig uppgift, att lägga kraft på den här typen av program.

Gamla nyheter blir som nya kunde vi konstatera efter att ha sett TV 4:s "Svenska fall för FBI”. I veckan handlade det om branden i Byxelkrok 2006 som tog två liv.

Med ödesmättad musik och skiklig dramaturgi fick man det att låta som om man kom med helt nya uppgifter.

För den som känner till fallet kom dock inte mycket nytt i dagen; det mesta var känt sedan tidigare.