Åsikter

En lysande start för jubileumsfirandet

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Alexander Jensen

Så är det i gång, firandet av Borgholm 200 år.

Det började med samlingen i stadshuset på nyårsdagen och fortsatte med kick-off på Strand i tisdags.

Vädret inbjöd egentligen inte till större folksamlingar, men 700 personer kom till torget och vandrade i fackeltåg ner till Strand där det festligheterna fortsatte med eldshow, sång, tal och kroppkakor.

Många på Strand talade om den gemenskap och den framtidstro som nu byggs upp.

Arbetsgrupperna inom ramen för Borgholm 200 år skapar evenemang och idéer som kan leva långt bortom nästa nyår. De grupperna kan ju mycket väl fortsätta jobba även efter årets slut, med att förädla det som blivit bra och kanske förverkliga det man inte hinner med i år.

Exempelvis kan kick-offen som arrangerades i tisdags bli årlig.

Även om inte staden jubilerar, så finns det väl god anledning att hälsa ett nytt år välkommen med kroppkakor på menyn.

De närmaste månaderna lär inte bli de mest aktiva under jubileumsfirandet vad gäller evenemang, men påsken är tidig i år (långfredag är den 25 mars) och då kommer det att hända mycket i Borgholm med omnejd.

Sedan rullar det på, med mängder av stora aktiviteter. Öland Spirar ska invigas i Borgholm i maj liksom skördefesten i september.

Däremellan blir det exempelvis Victoriadagen den 14 juli, Badrock på slottet vid flera tillfällen under slutet av juli, kungsrallyt den 27 augusti och dagen därpå den stora jubileumsdagen, den 28 augusti.

Borgholm blir således extra festligt under året.

Men allt är inte stora evenemang.

Det finns plats för kunskapsbyggande också, om varför Borgholm blev stad och om stadens historia.

Det finns många goda skäl att prenumerera på Ölandsbladet, ett sådant kan vara att följa jubileumsfirandet i tidningens spalter. Både det som händer nu och det som hände då: Rolf Nilssons artikelserie om Borgholms historia startade förra lördagen och fortsätter idag. En god källa till kunskap om varför det ser ut som det gör i Borgholm och allt som hänt sedan 1816.