Åsikter

En bra ölänning reder sig själv!

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Ölandsbladet

Bor du på landet? Då får du fixa allting själv!

Läste en så klockren krönika i en fastlandstidning för några veckor sedan. Den beskrev så på pricken hur det är att bo och försöka överleva på landsbygden.

Ja, nu var det ju kanske ingen ”vanlig” fastlandstidning. Det handlade om tidningen Land.

Så fort en skola på landsbygden behöver renoveras så kommer frågan om det inte är bättre att lägga ner den i stället. Det är bara för föräldrar att börja uppvakta politiker och skriva namnlistor.

Överallt på Öland har de dykt upp, skyltarna som berättar om grannsamverkan. Utan poliser så är det upp till ölänningarna själva att både förhindra, lösa och döma brottsmål.

Fiber för att vi ska kunna ha någon kontakt med övriga världen när allt mer går över till det digitaliserade. Ja, vem fixar det?

Det måste organiseras bya-möten, föreningar och ekonomi. Tänk dig motsvarande på Strandvägen i Stockholm, om lägenhetsinnehavarna skulle få gräva sina egna fiberkabeldiken? Du får ingen klockren bild av hur det skulle se ut, om någon ens skulle försöka på Strandvägen va?

Människor i Södra Möckleby uppmanas att ställa sig framför webbkameran, dra ner brallorna, böja sig framåt och visa rumpan. Inte för att säga vad man tycker om landstinget i Kalmar län, utan för att om möjligt få läkarråd om hemorrojder.

Om Vicklebyborna vill ha en förskola så får man bilda ett eget föräldrakooperativ.

När det ska till att byggas konstgräsplaner så är det inte bara till att sparka i gång. Nej, inte förrän föreningar har gått samman och under tumskruvar skrivit under mångåriga skötselavtal.

Vi har fått sätta upp hjärtstartare i varenda bygdegård och församlingslokal som finns på Öland. Detta för att också vi som bor utanför de där snabba ambulansgränserna också ska ha några möjligheter att överleva ett hjärtstopp. Visserligen betalar vi lika mycket i skatt, men vi får också bekosta vår egen hjärtstartare. Återigen en skyll-dig-själv-avgift för att du vågar trotsa alla urbaniseringsförsök och faktiskt försöker fortsätta att överleva på landsbygden.

Finns inga bussar, men vi får ringa och försöka få tag i någon närtrafik om vi vill någonstans - gör det själv, alltså. Eller göra som på södra Öland, fixa en samåknings-pool, själv.

Behövs turistbyrå på norra Öland? Gör det själv!

Brandkår? Ja, det är vi själva.

Bra ölänning reder sig själv. Det är ett måste!