Åsikter

Det var fel - nu får vi hjälpas åt att göra rätt

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Ölandsbladet

Under hösten har sopskandalen varit det stora samtalsämnet bland de boende i Borgholms kommun.

Ölandsbladet avslöjade skandalen, där avfallskunderna betalat stora summor för ingenting alls, eftersom matavfallet i de gröna påsarna inte sorterats separat och blivit till utlovad biogas utan istället bränts upp.

Många har varit heligt förbannade och krävt pengarna tillbaka av Borgholm Energi, som höjde taxorna med hänvisning till miljösorteringen.

En del vill se att politiker och tjänstemän ska tvingas lämna sina jobb eftersom de inte sett till att samarbetet med KSRR (Kalmarsundsregionens renhållare) fungerat.

En del har i vredesmod utropat att de aldrig mer ska sortera.

Ja, tvärtom har en del stoltserat med att de lägger annat än matavfall i de gröna påsarna som en slags protest.

Förtroendet från allmänheten som trott sig göra en insats för miljön är ordentligt naggad i kanten.

Sopskandalen stinker och det är en rejäl uppförsbacke som Borgholm Energi har framför sig.

Men nu, när det gått ett tag och Borgholm Energi och KSRR börjar närma sig en lösning där faktiskt även de gröna påsarna ska sorteras som det är tänkt, kanske det är dags att trots allt tänka på miljön.

De gröna påsarna är ju en god idé, trots allt.

På KSRR:s hemsida kan man läsa:

”Efter att de gröna påsarna avskilts mals matavfallet ner, för att bli till biogas som driver bland annat sopbilar och bussar samt biogödsel som används inom lantbruk. Av restavfallet framställs ett avfallsbränsle som ersätter fossilt kol inom cementindustrin på södra Öland”.

Att sorteringen inte fungerat på flera år vad gäller soporna från Borgholm är en skandal, inget snack om den saken. Den lär vi inte glömma i första taget.

Men för miljöns skull måste vi också kunna se framåt.

Vi kan inte lösa planetens problem på egen hand.

Men om vi alla hjälps åt och tar ett litet steg, kan miljöarbetet ta stora kliv.

Det gäller naturligtvis också turistnäringen. I tisdags skrev om campinggäster som aldrig sett till gröna påsar och inte visste att Borgholms kommun hade sortering av matavfall.

Där måste det också bli bättre, med lätt tillgång till gröna påsar för alla gäster så de har chansen att göra något gott för miljön.

Tänk alla grillrester som blir under ett campingdygn.

Anna Barkevall på Böda Sand har liknat det vid dimman vid Lützen när tusentals campinggäster vid ungefär samma tid drar i gång grillandet.

När dimman lättat och maten är uppäten finns det naturligtvis många rester som ben från kött och fisk kvar. Sådana rester som med fördel placeras i den gröna påsen som knyts med dubbelknut.

Om bara några veckor hoppas Borgholm Energi och KSRR att sopsorteringen ska fungera fullt ut.

Då om inte förr är det dags för oss alla att släppa lite på ilskan över det som varit och ta ett gemensamt ansvar för miljön.