Annons

11 byar med 19 hushåll släcks, men – ”det blir inte mörkt på södra Öland”

Sedan fullmäktige beslutade om en belysningspolicy för Mörbylånga kommun har synpunkter, protester, medborgarförslag och överklagningar till förvaltningsrätten duggat tätt. ”Men det blir inte mörkt på södra Öland”, säger gatutekniker Christina Hysing Borrhed.
Mörbylånga kommun • Publicerad 19 september 2018 • Uppdaterad 20 september 2018
Daniel Jonsson och Christina Hysing Borrhed ansvarar för frågor som har med kommunens gatu- och vägbelysning att göra. ”Vi svarar gärna på frågor, då blir det tillfälle för oss att resonera och varje enskild plats men också förklara varför vi gör det här”.
Daniel Jonsson och Christina Hysing Borrhed ansvarar för frågor som har med kommunens gatu- och vägbelysning att göra. ”Vi svarar gärna på frågor, då blir det tillfälle för oss att resonera och varje enskild plats men också förklara varför vi gör det här”.Foto: Maria Wiell

Det är gatutekniker Christina Hysing Borrhed som får ta emot besök, telefonsamtal och skrivelser som handlar om belysningen i Mörbylånga kommun.

– Det låter på de signaler som jag får som att det skall bli helt mörkt, framförallt på sydöstra Öland. Men det stämmer inte. De områden som vi jobbar med just nu och som är Grönhögen och Degerhamn har haft 487 belysningspunkter. Av dem är 396 kvar. Det blir inte så mörkt på södra Öland som medborgarna befarar.

Annons

Än så länge är det totalt 11 byar med sammanlagt 19 permanenthushåll som släcks helt. På några platser sätts nya lampor upp eftersom Trafikverket kräver en viss standard, framförallt vid busshållplatser.

Det område som hon talar om gäller Degerhamn och Grönhögen, där beslut om lamporna är tagna i nu-läget. Framöver kommer beslut även att tas för områdena Mörbylånga, Torslunda, Norra Möckleby och Högsrum.

– Investeringen för mätare blir en stor investeringskostnad. Totalt räknar vi med 5 miljoner. I samband med övertagandet och den tvingande lagen om mätare blev det aktuellt med att göra en belysningspolicy för kommunen, säger tekniske chefen Daniel Jonsson.

Belysningspolicyn fastställdes av ett enigt fullmäktige i oktober 2017. Innan dess togs det ett politiskt beslut om varje enskild lampa, när någon förändring skulle ske.

– Det blev väldigt tungrott, en gemensam policy för hela kommunen är mycket bättre, men fortfarande krävs politiska beslut om förändringen gäller mer än fem lampor på en plats, säger gatutekniker Christina Hysing Borrhed.

Inför varje förändring åker Christina runt i kommunen för att se var lamporna finns och i vilket skick de är. ”Då vet jag vad jag pratar om när kommuninvånarna ringer eller skriver och vill prata om belysningen”.

Både hon och tekniske chefen Daniel Jonsson märker att belysningsfrågan är stor och har skapat frustration och ilska de senaste månaderna. Det har lett till att kommunen har fått många skrivelser och telefonsamtal. 12-åriga Wilma Lang i Seberneby skrev i somras ett medborgarförslag och två överklagningar gällande Skärlöv och Övra Segerstad har lämnats in till förvaltningsrätten.

– Det är nu när vi har börjat jobbet med förändringarna som befolkningen på landet lägger märke till det, även om beslutet har funnits i snart ett år och det har skrivits om det tidigare. Vi är tvingade att göra den här förändringen och vi måste också följa de riktlinjer som politikerna har gett oss, säger Daniel Jonsson.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons