Annons

Ambassadörer för världsarv växlade idéer och tips

Som ambassadörer från respektive världsarv har gäster från Litauen, Ryssland och Tyskland besökt Södra Ölands Odlingslandskap under tre dagar. På onsdagseftermiddagen fick de en guidad tur runt södra Öland.
Södra Öland • Publicerad 6 september 2018
Vid Ventlinge Norrgård gjorde gästerna från Ryssland, Litauen och Tyskland ett uppehåll för att se sig om. Från vänster Elena Peverada, Karlskrona, Jane Hofmann, Tyskland, Edita Aliochno, Litauen, Emma Rydnér, Öland, Lina Diksaite, Litauen, Juliia Maiorova, Ryssland, Ruta Zmuidzanaite, Litauen, Aleksey Ivantsov, Ryssland, Lasse Welin, Öland.
Vid Ventlinge Norrgård gjorde gästerna från Ryssland, Litauen och Tyskland ett uppehåll för att se sig om. Från vänster Elena Peverada, Karlskrona, Jane Hofmann, Tyskland, Edita Aliochno, Litauen, Emma Rydnér, Öland, Lina Diksaite, Litauen, Juliia Maiorova, Ryssland, Ruta Zmuidzanaite, Litauen, Aleksey Ivantsov, Ryssland, Lasse Welin, Öland.Foto: Maria Wiell

Runt Östersjön finns det flera världsarv, några av dem med liknande inriktning som det öländska. Tillsammans ingår de i DUNC, ett projekt som är ämnat att dela idéer, kunskap, tips och inspiration till varandra. Under några dagar har representanter för fyra olika världsarv träffats på södra Öland.

– Vi är ambassadörer för våra olika världsarv och delar erfarenheter. Det finns mängder av saker som vi kan ha glädje av att få kunskap om, för att eventuellt kunna utveckla det i vårt eget världsarv, säger Lasse Welin som är projektkoordinator för DUNC på Öland.

”Våra gäster har blivit särskilt intresserade av vår Skördefest och av Mat i Världsarvet.”
Annons

Tidigare har han deltagit i liknande möten och nu var det han och världssamordnare Emma Rydnér som stod värdar för att visa upp Södra Ölands odlingslandskap. Efter att under en dag ha presenterat varandras olika världsarv, och hur nuläget är, var det dags för en guidad resa. Med buss åkte hela gruppen till Ventlinge Norrgård där de mötte Ingvald och Niklas Pettersson som berättade om sitt lantbruk med gårdsbutik. Vidare gick resan till Ottenby och till lantbrukaren Fredrik Olsson i Hulterstad.

– Våra gäster har blivit särskilt intresserade av vår Skördefest och av Mat i Världsarvet, säger Lasse Welin.

– Litauen har en liknande festival men där står konsten i centrum. De har berättat om att det under dagarna tillverkas skulpturer av vass som sätts ut i sjön, efter att man sedan har utsett en vinnare sätter man eld på alla skulpturer.

Flera av de andra världsarven har precis som på Öland vandrings- och cykelleder och tillsammans diskuterar man hur man skall kunna koppla samman dem med varandra.

Finns det något särskilt härifrån som gästerna från Litauen, Ryssland och Tyskland tar med sig hem?

– De är imponerade av vårt arbete med skolorna där engagerade lärare och Emma tillsammans gör att världsarvet uppmärksammas av eleverna. Arrangemanget Mat i världsarvet som på kort tid har blivit en succé är också något som har intresserat våra gäster, men kanske allra mest de informationsplatser som vi har ute i naturen runt om i världsarvet, säger Lasse Welin.

”””Vi får lära av dem och de kan lära av oss.””
Niklas Carlsson (t v) är projektledare för DUNC-projektet i sin helhet. Tillsammans med Henrik Yngvesson och Emma Rydnér tar han för sig av eftermiddagskaffet  vid Ventlinge Norrgård.
Niklas Carlsson (t v) är projektledare för DUNC-projektet i sin helhet. Tillsammans med Henrik Yngvesson och Emma Rydnér tar han för sig av eftermiddagskaffet vid Ventlinge Norrgård.Foto: Maria Wiell

Med på bussresan är också kommunalrådet Henrik Yngvesson, (M) som representerar kommunen i styrgruppen för DUNC Öland.

– Det är ju viktigt att dela erfarenheter på det här sättet och få visa upp södra Öland för våra utländska gäster. Vi får lära av dem och de kan lära av oss. Förhoppningsvis kan vi också hjälpa varandra att få fler besökare.

Han konstaterar att Södra Ölands odlingslandskap har blivit mycket mer uppmärksammat och utvecklat de senaste fem åren.

– Dels tillsattes en tjänst som världsarvssamordnare som nu innehas av Emma Rydnér. Vi fördelade också ansvaret mellan länsstyrelsen och kommunen vilket gjorde att det blev tydligare hur vi kunde och skulle arbeta.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons