Annons

Världens första vattenverk med ny teknik byggs i Mörbylånga: ”Vi är helt trygga med att det skall fungera”

Sommaren 2019 är det inte längre risk för vattenbrist i Mörbylånga kommun. Då skall det nya vattenverket stå klart för att kunna leverera 4 000 kubikmeter vatten per dygn med hjälp av en världsunik teknik.
Mörbylånga • Publicerad 19 mars 2018
Peter Asteberg, projektledare för vattenverket, går igenom vilka träd som skall fällas där vattenverket skall byggas med Roland Nanberg och Anders Hedlund som är arbetsledare inom Mörbylånga kommun.
Peter Asteberg, projektledare för vattenverket, går igenom vilka träd som skall fällas där vattenverket skall byggas med Roland Nanberg och Anders Hedlund som är arbetsledare inom Mörbylånga kommun.Foto: Maria Wiell

Om en dryg månad sätter det igång, bygget av ett nytt vattenverk i Mörbylånga, där bräckt havsvatten kommer att användas tillsammans med processvattnet från Guldfågeln för att trygga kommunens vattenförsörjning.

– Vi är först i världen med att använda den här tekniken i en kommun, men den är testad i andra sammanhang så vi är trygga med att den fungerar. Tekniken gör att vi genom rening och avsaltning kan ta vara på mycket användbart vatten som tidigare har runnit rakt ut i Kalmarsund.

Annons

Det säger Peter Asteberg som är projektledare för det nya vattenverket. Idag (måndag) reste han till Luxemburg för att träffa företaget som levererar den allra viktigaste delen i det nya verket – ett membran som bara släpper igenom så små partiklar som vattenmolekyler. Allt annat sorteras bort och hamnar som slam som sedan destrueras.

”– Det är en kostsam investering för kommunen, men utan tvekan behöver vi göra det här.”

Förberedelser pågår som bäst för att byggnationen av vattenverket skall komma igång i början av maj. Intill kusten finns fem nya borrhål där bräckt vatten pumpas upp för att sedan ledas till vattenverket. Ytterligare åtta borrhål skall tas upp. I talldungen där vattenverket kommer att finnas skall alla träd tas ner för att ge plats för anläggningen.

– Det är ett spännande projekt, det mesta har gått bra och nu hoppas vi att allt skall fungera så att verksamheten kan komma igång nästa sommar, säger Peter Asteberg.

Peter Asteberg är projektledare för byggnationen av det nya vattenverket i Mörbylånga. Verket kommer att producera 4 000 kubikmeter dricksvatten per dygn när det blir klart sommaren 2019.
Peter Asteberg är projektledare för byggnationen av det nya vattenverket i Mörbylånga. Verket kommer att producera 4 000 kubikmeter dricksvatten per dygn när det blir klart sommaren 2019.Foto: Maria Wiell

Tack vare regnet och snön som har kommit i höst och vinter är det inga bekymmer vad gäller vattentillgången för 2018, men det räcker med en torr höst och vinter så är ”vi illa ute igen” enligt Peter.

– Det är en kostsam investering för kommunen, men utan tvekan behöver vi göra det här.

Hittills har man talat om en investering på 100 miljoner, men Peter Asteberg säger att det inte kommer att räcka.

– Det är osäkert var vi kommer att sluta, och till slut är det ju ett politiskt beslut om vi skall gå vidare.

De olika stegen där havsvattnet och processvattnet från Guldfågeln behandlas genom rening och avsaltning och går vidare till det rena vatten som når konsumenterna.
De olika stegen där havsvattnet och processvattnet från Guldfågeln behandlas genom rening och avsaltning och går vidare till det rena vatten som når konsumenterna.Foto: Mörbylånga kommun

Mörbylånga är först i världen med just den här tekniken, men flera kommuner har visat intresse för något liknande. Den pilotanläggning som under sommaren fanns i Mörbylånga har nu flyttats till en annan svensk kommun, för att testas där. Även Naturvårdsverket har uppmärksammat kommunens planer på att återvinna bräckt vatten och processvatten i en och samma anläggning.

– Vi ser att detta ligger rätt i tiden, vi kan inte se vatten som en oändlig resurs längre, säger Peter Asteberg.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons