Nyheter

Vill se över skolorganisationen

Nyheter • Publicerad 20 augusti 2010

FÄRJESTADEN

Moderaterna i Mörbylångas skolnämnd är nöjda med sin senaste mandatperiod, och tar nu avstamp i den för att sikta framåt.

– Vi har drivit våra frågor och fått igenom det mesta. Därför är vi trygga i att de närmaste fyra åren kunna driva skolan mot framtiden, säger nämndens ordförande Sven Stenson.

Han står framför Färjestadens nya skolbyggnad, tillsammans med sina partikollegor i nämnden, Johan Gustafsson, Agneta Stjärnlöf och Margareta Ingemansson.

UTREDNING

Skolbygget, som slutligen landade på en kostnad nära 75 miljoner kronor, är ett av projekten som slutförts under den senaste mandatperioden. Närmast väntar bygget av den nya förskolan i Snäckstrand, som väntas stå klar sommaren 2011. Kommunens Socialdemokrater har lovat att om de vinner valet ska en av avdelningarna erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid (se artikel intill).

– Det har vi inga synpunkter på, säger Johan Gustafsson.

Ändå är det just skolnämnden, med Sven Stenson i spetsen, som sagt nej till liknande ärenden under de senaste fyra åren.

– Hittills har behovet varit begränsat. Det är dyrt att starta en sådan avdelning med bara några barn. Men vi gör en utredning nu och ska se vad den visar. För nämndens kommande budget kommer vi att driva att det blir pengar till nattdagis, säger Sven Stenson.

Johan Gustafsson menar att kommunens hela skolorganisation bör ses över.

– Vi har initierat tanken på en ny organisation, där förskoleklass till klass fem är kvar där de finns idag medan klass sex till nio ska finnas i Mörbylånga och Färjestaden, säger han.

Att det då blir längre avstånd för en del sjätteklassare har mindre betydelse.

– När vi pratar med föräldrar är inte avståndet det viktiga, utan kravet på utbildning. Och föräldrar i Glömminge tycker det är helt okej att barnen går i Färjestaden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.