Annons
Nyheter

När farsan mötte Tjola

Nyheter • Publicerad 2 september 2008

Så till slut fick han då träffa Tjola som han talat sig så varm om. Vem är Tjola då? Jan "Tjola" Lindberg var en gammal fin centerhalv i Landskrona BoIS, men inte bara det utan även far till en påg som gått i samma fotspår: Markus Lindberg. Sedan första dagen Mackan lufsade in här på Skansen har farsan väntat på chansen att få ratatata Tjola med frågor angående den gamla fina tiden i BoIS, en tid då BoIS blandade och gav men en tid som verkligen berörde, en tid då BoIS var folkets lag. Farsan är allstå ett inbitet BoIS-fan sedan barnsben, men fotbollsanalfabet som han är höll han till på läktaren. Jag kommer till och med att han bad mig göra en dålig match första gången jag ställdes mot "di randie" tidigt på 90-talet.

Men Tjola har varit svårflörtad och farsan har hållits på sträckbänken, tills i helgen. Där stod han så plötsligt i egen hög person framför honom på läktaren och då gällde det att ta chansen. Och Tjola var nöjd med att namnet fortfarande klingar ljuvt.

Annons

Men ska sanningen fram så är det inte Tjola farsan håller högst, han är mer ett redskap för att komma åt en legend, en sedan ett par år bortgången sådan: Hasse Persson. Fråga vilket äldre BoIS-fan som helst och det vattnar sig i munnen på dom, de smackar och blir drömska i blicken. Hasse var en bohem, ett orginal som inte vek sig för omgvningen normer, inte rättade in sig i ledet och han var "gla i det", kanske lite för gla för att få chansen bland de riktigt stora. Det går många rykten om denna Persson, det ena bättre än det andra och ett lite tragikomiskt är väl när han var på väg att äntligen få sitt proffskontrakt i Italien. Men så var det ju resan dit, med tåg och restaurangvagn. Så Persson sattes på första tåg hem igen. Men rykten är ju rykten och i den härfinns en annan version, en story som även den bekräftar hans status i Landskrona BoIS.

Ett annat exempel på farsans idoldyrkan var när jag tog studenten. Vanligt folk brukar ju ha sina ungar på de där plakaten. Farsan hade ett stort foto på Hasse Persson med tillhörande text. Helt normalt. Farsan håller ju mitt fotbollskunnande högt, men inte ens jag hade en chans mot Hasse. Så stor var han. /tobbe

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons