Nyheter

Vikingar inviger skördefesten

Nyheter • Publicerad 28 augusti 2012

Vikingarna kommer att vara i fokus under Skördefesten i Köpingsvik. Henrik Linnarsson är snart färdig med vikingaskeppet som ska vara i fokus under den spektakulära avslutningen.

Skördefestinvigningen i Köpingsvik kommer att vara vikingainspirerat. Det är

Köpingsviks Företagarförening som har tagit initiativet till temat, bland annat kommer det att vara en vikingaparad med personer som bär tidsenliga kläder. Dessutom kommer ett vikingaskepp att delta, byggt av Henrik Linnarsson.

– Den kommer att medverka på invigningen och dras fram med häst och vagn. Sedan kommer den att placeras på olika ställen under Skördefesten. Sista dagen kommer det att arrangeras en vikingabegravning vid stranden. Då kommer den att eldas upp tillsammans med hövdingen under pompa och ståt. Så arbetet går bokstavligen upp i rök, säger han.

Hur känns det?

– Det känns tveeggat. Man lägger alltid ner lite för mycket arbete. Men jag visste från början att det skulle eldas upp.

Han har aldrig byggt något vikingaskepp förut men har ett stort båtintresse.

– De skulle bygga ett vikingaskepp och då tyckte jag det var en kul grej.

Jag tycker det är roligt med båtar. Jag har haft en del Pettersson-båtar och har renoverat träbåtar lite på hobbynivå.

Vikingaintresset finns där också.

– Alla har väl varit faschinerade av vikingar någon gång under uppväxten. Det är en kul period.

BEHÖVER NAMN

Skeppet står vid butiken Blå Flagg i Köpingsvik och när Ölandsbladet besöker honom är han nästan färdig. Det fattas lite dekoration, segel och färg på båten. Han har jobbat med den på fritiden och det är många som är nyfikna.

– Det har sammanlagt tagit ungefär en vecka att bygga den. Det är många som har kommit hit och tittat. Många tycker att vi ska ett vikingaskepp i vardera håll i Köpingsvik som symboliserar samhället, säger han och fortsätter:

– Jonssons Trä har sponsrat virket och är det någon som har ett röd och vitt randigt segel, får de gärna höra av sig. Vi behöver även en vikingahövding och båten måste ha ett namn.

GIVIT MERSMAK

Han har byggt den utan ritningar och som han tycker att ett vikingaskepp ska se ut. Det saknas spant på båten och därför är den inte sjöduglig.

– Det skulle man kunna ordna men den ska eldas upp och då känns det inte motiverat.

Det har inte varit helt lätt att bygga båten.

– Man kan inte fuska hur mycket som helst, den måste se ut som en båt. Bygger man en plojbåt blir det väldigt mycket en riktigt båt. Jag är relativt nöjd med båten, säger han och fortsätter:

– Jag skulle helst vilja bygga ett riktigt vikingaskepp som man kan segla. Det känns lite halvfärdigt när den inte får vara i sjön. Man blir väldigt sugen på att göra det.

Vikingarna var dåtidens pirater och han skickar en passning till Hollywood.

– Det här borde bli nästa uppslag för Hollywood. Istället för Pirates of the Carribean kan den heta Vikings of Köpingsvik och då kommer jag att bygga ett riktigt vikingaskepp.

ALEXANDER JENSEN

6 snabba med Henrik

Öl eller Mjöd?

– Det får bli mjöd om det är riktigt mjöd.

Hjälm eller Keps?

– Keps!

Gårdarike eller Särkland?

– Särkland

Vikingarna eller Christer Sjöberg solo?

– haha, det får bli Vikingarna.

Vikingatid eller nutid?

– Nutid!

Röde Orm eller Skumtimmen?

– Skumtimmen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.