Tom har en makalös manick
RÄPPLINGE
Efter 40 år som vinmakare på hobbynivå älskar vinkännarna Tom Liljebergs vin. Gården ute i Räpplinge omgärdas av olika vindruvor och snart är de mogna för att bli vin i den helt unika egentillverkade vinpressen.
Jag har nog prövat allt, alla möjliga galna smaker och tekniker, skrattar Tom Liljeberg samtidigt som han testar sin nya vinpress. Den är specialtillverkad av bland annat trädetaljer från en snickare och en modifierad domkraft.
Jag var tvungen att göra någonting själv, sådana här finns ju inte att köpa i Sverige tyvärr, säger Tom Liljeberg. Och den där makalösa manicken skvallrar lite om att han inte är en vanlig hobbyvinodlare som tillverkar vin på fem dagar med superjäst från butik. Runt omkring på gården står ett antal vinbuskar och en sorts glas hus med fullt av dels druvor, dels exotiska växter från hela världen, bananer, kaffe, tibouchina från Brasilien och bouganvilla från Spanien...till exempel. Också pumpor förstås, som han gör egentillverkad sylt av.
Men det är vanliga vita och röda vinbär som jag lyckats få bäst smak på när det gäller vinet, till och med vinkännarna tycker om det och det är förstås kul efter alla år man varit igång.
40 år är det närmare bestämt, och då har han hunnit med att göra många misslyckade vinsatser.
Värst var kanske det med rödbetor, det var riktigt vidrigt.
Intresset för vin är omfattande, och han har bland annat varit delägare i Knutstorps vingård, som gjorde Skördefest sparkling under några år i början på 2000-talet.
"YPK"
I år kommer han att producera rött vin, rosé med röda vinbär och ett vin på vita vinbär i sin nya vinpressare. Allting för hemmabruk och till bekanta än så länge. för att sälja sitt vin eller ens bjuda på det är inte lätt som hobbyodlare. När det vankas skördefest har Tom tillsammans med frun Ulla sin gård öppen och som tur är så målar Ulla.
När du har vernissage får du ju bjuda folk som är på besök på vin, inte annars. Så jag måste fortsätta måla, skrattar Ulla, som överhuvudtaget tycker om det vin som produceras med lite lägre alkoholhalt.
Att göra eget vin handlar ju inte om att ha en hög "ypk" - yrsel per krona. Det handlar om att hitta intressanta smaker.
Till Skördefesten håller paret öppet fredag och söndag, med loppis, vernissage, trädgårdsvisning och fika. Något som lockade storfrämmande redan förra året.
Plötsligt dök kungen upp här i trädgården helt oanmäld. Jag satt i rabatten i rensade ogräs och hälsade på honom med leriga händer. Så i år får jag väl rensa ogräs med frack så att jag är beredd på oväntat besök, skrattar Tom.
MAGNUS ANDERBERG