Nyheter

Nu kan kantorn ta det piano

Nyheter • Publicerad 1 oktober 2012

GÅRDBY

Efter nitton långa år slutar Tommy Sköldheimer som kantor i Gårdby. Eller "långa" år kanske det ska vara - för det händer faktiskt att en del fortfarande kallar honom för "den nye kantorn".

Det är lika bra att konstatera direkt, att vara kantor i Gårdby har varit något av ett livsöde. Innan Tommy Sköldheimer tillträdde innehade endast tre personer tjänsten på 100 år.

– Jag är ju lite av en duvunge, 19 år är ingenting i den här svängen, skrattar Tommy och berättar att för en del är han fortfarande "den nye kantorn". Han har haft huvudansvar för Gårdby, Sandby och Norra Möckleby och även verkat i Torslunda, Nådens kapell, Algutsrum och Glömminge. I söndags gick han i pension och avtackades vid en sista gudstjänst.

– Jag kommer väl fortsätta göra några gästspel men Björn Erlandsson tar över min tjänst som kantor, han blir alltså den "nygamle" kantorn nu i 15 år, skrattar Tommy och berättar att han ska till Gran Canaria nu på söndag. Därmed sluter han cirkeln på ett sätt, det var nämligen där han började jobba som kantor för snart trettio år sedan, med en tjänst i turistparadiset i fyra år.

– En fantastiskt rolig tjänst. Det var knökfullt vid varje gudstjänst.

En upplevelse som han saknar, han beklagar att han hör till den generation som mer eller mindre lagt ner en tusenårig tradition.

– När jag började min tjänst var det åtminstone 25-30 personer varje gudstjänst. Nu är det bara 4-5 personer i genomsnitt, med undantag för storhelgerna då.

• Har det hänt att det inte kommit någon alls?

– Ja, det har jag varit med om ett par gånger. Då valde vi att ha en kort andakt för personalen. Självklart kändes det jättekonstigt.

Men även om han har sina rötter i Linköping och har en viss tilldragelse till Gran Canaria så råder det ingen tvekan om att han kommer bo kvar i Gårdby. Vilket han själv inte trott på om någon sagt det till honom för 20 år sedan.

– Första gången jag såg körde hit och såg Gårdby kyrka som låg ödsligt vid en kohage så trodde jag aldrig jag skulle bli kvar här, men genom allt fantastiskt trevligt folk lärde jag känna en fantastisk del av Öland snabbt.

• Om du måste välja då, Öland eller Gran Canaria?

– Då delar vi det på hälften, från oktober till april är Gran Canaria skönt, annars röstar jag på Öland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.