Annons
Nyheter

Marcus ringar in Kinas miljöproblem

Nyheter • Publicerad 7 februari 2012

OTTENBY

Som ringmärkningschef på Ottenby fågelstation har Marcus Danielsson sett en hel del. Men i april får han uppleva någonting som överträffar det mesta - då åker han nämligen till Kina och besöker omkring 1300 fågelarter.

Annons

– Fågelmässigt är det här det största jag gjort. Att få uppleva någonting så vitt skilt från världen här hemma ska bli riktigt häftigt, säger Danielsson.

I april månad ska han nämligen delta i ett projekt som är ett samarbete mellan Ottenbys och Falsterbos fågelstationer, utvecklingsmyndigheten Sida och den kinesiska organisationen. Det handlar om att ringmärka kinesiska fåglar och åstadkomma så kallad långsiktig miljöövervakning.

– Kina är ett U-land på den här fronten. De har precis börjat sina undersökningar. Vi började under 40-talet och har en standard sedan 70-talet.

EXTREMT KÄNSLIGA

Genom ringmärkningen går det att få fram information om bland annat förflyttningar, livslängd och populationsutveckling. Men det är inte bara fågelskådaren som får sitt lystmäte stillat. I det här fallet är det nämligen framför allt den som jobbar med miljö- och naturfrågor som kommer att få nödvändiga svar.

– Fåglar är extremt känsliga för hur naturen förändras. Genom att studera hur de utvecklas får du reda på förändringarna i naturen. Vilket är ytterst nödvändigt i Kina där samhället förändras snabbt just nu.

1300 ARTER

Marcus Danielsson kommer att vara i Kina minst en månad och förmodligen få se ett hundratal arter som han aldrig skådat förut. Sammanlagt finns det omkring 1300 arter i Kina. Att jämföra med omkring 300 i Sverige.

– Något jag skulle vilja se är faktiskt bruna törnskator. Jag har ju sett många av deras kusiner och de kinesiska är väldigt snygga, stora och kraftiga. Fascinerande helt enkelt!

– Men det finns otroligt många fåglar man vill se, det blir ett fantastiskt äventyr.

Annons

Marcus kommer att hjälpa till med utbildningen av ett hundratal kineser som sedan ska ringmärka fåglar och nyttja informationen framöver. Sedan kommer han som expert att titta lite extra på hur vissa av fåglarna ruggar. Därigenom kan han få reda på ny info kring hur gamla de är och hur ofta de bytar fjädrar.

– Men att dra slutsatser kring hur det faktiskt står till miljömässigt i Kina kommer att ta tid. Omkring 5-10 år ungefär.

MAGNUS ANDERBERG

■ ■ Bland de fåglar som finns i Kina kan vi nämna de här spännande namnen (Källa: www.multilingualarchive.com):

■ ■ Slösa-skäggig Bi-eater:Ser ut som Usama bin Ladin i sina glans dagar och äter bin?

■ ■ Indisk rulle:En variant på den svenska Kebab-rullen?

■ ■ Dollar-bird:Ja, kinesiska dollarmiljardärer flyger ju rätt högt i dessa dagar...

■ ■ Fläck-hånglad Babbler och Röd-hånglad Phalarope:Uppenbarligen två stycken populära snubbar, fast kanske lite väl näbbiga?

■ ■ Spenslig-fakturerad Oriole och Stor-fakturerad galande:Ja, det gäller att anlita rätt kinesisk fågel, annars flyger dina pengar all världens väg...

■ ■  Vit-knuffade Ibis:...Stackars Ibis.

Annons

■ ■  Svart drake:Oj, vinner nog ett slagsmål mot vår talgoxe?

■ ■ Nordlig engelsk harhund:Inte konstigt att de äter hundar i Kina, sedan de börjat anfalla ovanifrån...

■ ■ Vanlig kran:I Sverige anses det ju i och för sig ovanligt när kranar flyger. Men visst, vi är olika kulturer...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons