Annons
Nyheter

Lars vill visa Kronan på Öland

Nyheter • Publicerad 29 november 2011

MÖRBYLÅNGA

Lars Lundberg vill montera kameror vid Regalskeppet Kronan och låta besökare se vraket i ett museum i Mörbylånga.

Annons

- Vi måste få något kulturellt till Mörbylånga som lockar besökare, säger han.

För tio år sedan började Lars Lundberg undersöka möjligheten att montera kameror vid Regalskeppet Kronan. Han föreslog att besökarna i JAGS-museet, som då skulle byggas i Hulterstad, skulle kunna se rörliga bilder från vraket när dykningarna pågick. Men det blev aldrig något och nu tycker han att det är hög tid att projektet blir verklighet.

- Vi måste få något kulturellt till Mörbylånga som lockar besökare. Vi skulle kunna ha detta nere i hamnen vid Mörbylånga och samtidigt kunna visa andra saker. Till exempel utställningar om alvaret, världsarvet, jordbrukshistoria, Ölands geologi och Kronan. Det skulle bli en bra helhet, säger Lars Lundberg projektledare.

RÄDDA FÖR KOSTNADER

Han har pratat med kommunen om detta men de är rädda för kostnaderna.

- Vi måste hjälpa till i samhället för kommunen kan inte ordna allt. De har inte den kassan. Jag kan inte driva detta helt själv men en förening skulle kunna göra det, säger han och fortsätter:

- Jag tror inte det är omöjligt att få fram pengar. Mörbylånga kommun, Länsmuseet och Stockholm skulle kunna delta tillsammans i det här projektet. Man kanske kan låna några kanoner och andra fynd från Kronanmuseet så att det inte bara blir virtuellt. Man skulle kunna ha guidade visningar av alvaret. Andra aktörer som skulle kunna ställa upp kanske är Länsstyrelsen och Tillväxtverket. Det behöver inte kosta så mycket och det är inte omöjligt.

FÖRSLAGET HÅLLER

Han tycker att hans gamla förslag om kameror vid Kronan fortfarande håller.

- Jag tycker det är bra och tekniken har blivit enklare och bättre sedan dess. Det finns två alternativ. Antingen har man en 50 meter fastmonterad mast ner till vraket och sedan kan kamerorna drivas med batteri och solenergi. Man skulle även kunna ha sändaren på en boj och sedan sätter man fast den i havsbottnen.

Annons

Förutom kameror skulle det även kunna monteras dit detektorer som känner av avfall och det kanske kan vara nytta för sjöfarten, säger han.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons