Annons
Nyheter

Erikssons hedrar Ada Gorthon

Nyheter • Publicerad 3 juli 2012

BLÄSINGE

Klockan 12.13 den 22 juni 1942 torpederades ångaren Ada Garton av en rysk ubåt mitt framför ögonen på Bert Eriksson.

Annons

Klockan 12.13 den 22 juni 2012 klippte han bandet till utställningen som han söner står bakom.

– I år fick familjen Eriksson äntligen sina bullar, skrattar Tomas och Mikael Eriksson. För sjuttio år sedan bjöds nämligen de överlevande sjömännen från Ada Gorthon på midsommarbullarna som deras farmor gjort till familjen. Men i år slöts cirkeln, 70-årsjubileet hedrades med samma bullrecept som farmor bakat. Och samtidigt öppnades den seperatutställning på Bläsinge Fiskeri- och hamnmuseum som är den hittills största om händelsen.

– Det är viktigt att vi inte glömmer bort vår lokala historia, konstaterar Tomas. Och utan tvekan är det en händelse som fortfarande berör människor. 90 personer var på plats vid invigningen när prästen Tina Lönneborg höll en minnesstund och Bert Eriksson, som var 11 år när Ada Gorthon torpederades, berättade sin historia.

– Jag satt på mitt rum och hade tråkigt. Då seglade den där jättestora båten förbi. Och plötsligt så small det till. En jättesmäll. Båten gick av på mitten. Sjönk ner i vattnet i två delar. Som ett blixtlås drogs den snabbt neråt. Väldigt snabbt.

ÄNGLAVAKT

Det 70-åriga minnet är som purfärskt. Bert minns tydlig hur han blixtsnabbt cyklade ner till hamnen, mötte uppståndelsen och de sjömän som lyckades överleva. Åtta stycken närmare bestämt, medan fjorton stycken dog.

– Alla sprang på ett håll, mot livbåtarna. Utan en gubbe. Han var sent ute och på motsatt håll. Klättrade upp i masten. Klamrade sig fast däruppe när båten obönhörligt sjönk mot havsdjupet. Också plötsligt hördes en duns. Skrovet hade slagit i botten. En halvmeter från havsytan satt gubben och höll sig kvar.

SÅG FARAN FÖRSENT

Ada Gorthons öde har berört många. Fartyget transporterade 3 700 ton järnmalm från Tyskland, och var tvungen att gå öster om Öland för att hon var så pass djupgående. Fartygsskrovet hade målats med svensk flagga men det bekom inte befälhavaren för den ryska ubåt som tagit sig igenom den tysk-finska spärrlinjen över finska viken. Utkiken fick syn på det periskopet och torpeden som var på väg mot Ada Gorthon, skrek några varningsord, men det var för sent. Sekunderna senare inträffade den öronbedövande smällen.

NYA FOTON

Annons

Utställningen som nu visas innehåller foton på Ada Gorthon, från fartyget före och efter förlisningen.

– Sedan barnsben har vi fått höra den här historian. Den är en del av oss och Bläsinge och någonting som vi vill föra vidare, säger Mikael och Tomas. Utställningen har öppet under hela sommaren.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons