Nyheter

"Enligt min självbild är jag 27 år"

Nyheter • Publicerad 18 oktober 2011

NORRA MÖCKLEBY

Fjärilar och politik. Hans Karlssons två stora intressen genom livet. Som varit två livsnödvändiga motpoler och som fortfarande hänger samman på ett sätt...

– Jag var mitt i huvudstaden där allting hände på vardagarna och fick den totala kontrasten på helgdagarna, det öländska lugnet nära naturen. säger Hans Karlsson, före detta arbetsmarknadsminister som nu bor i Dörby utanför Norra Möckleby.

– På så sätt behövde jag aldrig koppla av, jag kopplade på istället. Mitt stora intresse på helgerna med fjärilarna gav energi.

Intresset väcktes till liv redan när han var åtta. Och nu har han totalt 40 000 fjärilar i sin samling.

– Hobbyn är ju inte att sätta fjärilar på nålar utan handlar om kunskap, jag älskar systematiken och vill bidra med kännedom, förklarar Hans Karlsson. Och förklarar att det faktiskt finns en tydlig koppling med politiken.

– Politiker ända upp till Obama älskar att säga att de värnar om mångfalden. Men på det här sättet jobbar jag med det på riktigt. Varje liten insekt är en del av den ekologiska mångfalden.

YRKESSKADA

När det är högsäsong spenderar han fem dagar i veckan med att samla in fjärilar runt omkring i Småland och Öland. Ligger ute i tält med kvicksilverlampor, elverk och en duk som fångar upp nattfjärilarna. Och när han berättar om denna vardag är det lätt att tro att han helt släppt politiken. Men njä, det finns en yrkesskada som lever kvar.

– Jag är beroende av att lyssna på nyheterna på radio. Har med mig speciella hörlurar för att kunna hänga med hela tiden när jag är ute och jobbar i naturen. Jag vill vara uppdaterad.

Det handlar då inte om att han saknar politiken utan att han gillar att reflektera över händelserna.

MOTPOLER

Livet som politiker hade sina sidor förklarar han. Eftersom han inte gillade storstadslivet, så stannade han sammanlagt fem helger frivilligt i Stockholm under de 25 år han bodde där. Öland blev då en naturlig tillflyktsort.

– Det var förbannat kul samtidigt som det var vidrigt att alltid förbereda grejer, läsa på i 2-3 timmar varje kväll inför nästa dag.

Och motpolerna stannar inte där:

– Jag trodde resorna i och med EU skulle bli hemska. En massa plattityder och mingel. Men det visade sig att folk såg upp till den svenska arbetsmodellen. Jag antog att Tyskarna skulle se på mig som flugskit, men det ville istället höra min åsikt först. Det var en jätteupplevelse.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.