Annons
Nyheter

De vill "kolonisera" Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 24 april 2012

MÖRBYLÅNGA/

FÄRJESTADEN

Annons

Trädgårdstrenden står i full blom och vårtecknet med påtande trädgårdsentusiaster sprider sig som frösporer med vinden. Nu är förhoppningen att även alla Mörbylångabor ska kunna sälla sig till denna skara – om orten får sitt första område för kolonilotter.

– Det finns ett uppdämt behov. Det är många som bor här som har ett trädgårdsintresse men som inte har någonstans att ta vägen, säger Maj-Britt Ryngmo, sekreterare i Södra Ölands trädgårdsvänner.

Det är området vid Mörbylånga camping som föreningen har siktat in sig på. Tanken är att göra kolonilotter av området

istället för att sälja marken. På så sätt skulle kommunen på ett lättvindigt sätt få in pengar från arrendeavgifter samtidigt som föreningen står för skötseln av området. Deras förslag ligger nu hos kommunstyrelsen för beredning.

– I Kalmar är det alltid kö till att få en kolonilott. Intresset är stort i regionen, och kanske starkast just här på Öland, säger ordförande Sandra Brunsberg.

EKOLOGISKT I TIDEN

Tanken är att folk i kommunen och även kalmariter ska kunna arrendera en kolonilott. Hur stora de sedan ska vara är oklart och om de ska vara med eller utan stugor. Och förslaget är märkligt nog unikt, det har inte varit på tal att skaffa ett sådant område tidigare i Mörbylånga.

– Men nu ligger det så väldigt mycket i tiden att du ska odla själv och vara ekologisk, förklarar de två. Och påpekar att med en åldrande befolkning är det många som flyttat ifrån sina villor som nu saknar påtandet i trädgården.

– Det har visat sig vara en fantastisk friskvård. Många som har gått in i väggen har funnit lugn, ro och läkande kraft genom att hålla på med trädgårdsarbete.

Maj-Britt och Sandra har själva trädgårdar som omfattar 1 000–1500 kvadratmeter. De har under årens lopp fascinerats av hur tacksamt det är att odla på Öland.

Annons

PERFEKT MATJORD

– Jag kom från Stockholmsområdet ner hit. Det var fantastisk när lerjorden byttes mot perfekt matjord. Och många sommarölänningar har flyttat hit permanent efter att ha fascinerats av vårt goda odlingslandskap, säger Sandra. Och nu hoppas de alltså att ännu fler får uppleva denna växtkraft.

– Annars får vi väl ställa till med sådan där ”guerrilla gardening”. Det är när man springer ut på nätterna och odlar blommor och grönsaker på gräsmattor och i rondeller.

– En ytterst snäll krigsföring som de har sysslat med i Storbritannien. För att visa hur mycket mark vi har som vi inte utnyttjar.

MAGNUS ANDERBERG

magnus.anderberg@

olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons