Nyheter

7000 lökar bildar unik tavla

Nyheter • Publicerad 19 september 2012

VENTLINGE

Majslabyrinten i Ventlinge har gjort stor succé under Skördefesten. Och nu startas en ny tradition – Sveriges största löktavla skapas just nu av Theo Jansson.

Det är faktiskt oklart om det finns någon i hela världen som gjort något liknande innan, en jättetavla bestående av gul lök, röd lök, purjulök och silverlök. Konstnären Theo Jansson och bonden Ingvald Petersson ligger bakom det gigantiska konstverket som mäter sju och en halv gånger tre meter.

– Jag räknar med att det kommer att gå åt uppemot 7 000 lökar. Vilket innebär ungefär 600–700 kilo lök, säger Theo Jansson. Idén kläcktes tillsammans med Ingegerd Petersson med äppeltavlan i Kivik och potatistavlan i Allingsås som föredöme. Kivikstavlan som nu har tillverkat i 25 år och som drar mängder av människor till Österlen under höstkanten.

– Att bygga upp konstverket av löken som är så typiskt öländsk känns väldigt naturligt, säger Theo Jansson, som dock fick tänka till ordentligt innan han bestämde sig för motivet.

– Jag kommer att bygga upp det hela kring det öländska landskapet, säger han aningen kryptiskt. Och på samma tema fortsätter Ingvald Petersson.

– Och tavlan innehåller två saker som vi bönder på Öland har mycket av. Varav en förstås är lök, skrattar han.

POINTILISM

Löken spikas upp på en trästomme för hand. Theo Jansson håller upp två silverlökar som har vitt skild färgnyans. Han förklarar att tekniken egentligen är närbesläktad med den väldigt grundläggande pointilismen – färger blandas inte utan olika punkter med olika nyanser skapar ett konstverk.

– Du kommer att uppleva konstverket på olika sätt beroende på hur långt avstånd du tar och hur den blir belyst. Jag hoppas att det ska ge folk en riktig "aha"-upplevelse.

Och faktum är att den öländska löken har en fördel ur rent konstnärlig synpunkt jämfört med Österlens äpplen och Alströmer-lands potatis.

– Den håller ju färgen och stabiliteten bra mycket längre. Jag räknar med att den ska kunna klara av att stå här under Skördefesten och sedan två månader framåt ungefär, säger Theo Jansson.

Tavlan kommer att avtäckas den 22 september. Majslabyrinten i Ventlinge kommer i år att ha temat "Tuppen Yures äventyr".

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.