Nyheter

10 år fulla med radionostalgi

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2012

KALMAR/ÖLAND

Den saliga blandningen med uppemot 100 000 olika låtar från 30-talet och framåt.

Den charmigt oförberedda och levande radiostilen.

Också Lennart Marmelids röstar som folk "blir kära" i.

Kanon FM är radiouppstickaren som blivit mångas favorit.

Den 28 december är det 10-årsjubileum för radiokanalen Kanon FM. Ett alternativ som startades av Stig Björkman för att musikutbudet ansågs för dåligt och för ensidigt. Med utgångspunkt från 50–, 60– och 70–talet gjorde kanalen en sorts uppror mot den kommersiella idén att spela sönder Britney Spears låtar. Initiativet togs emot med varm hand och "radiorebellen" är tio år senare en given aktör i etern.

– Vi lägger ständigt in nya låtar i utbudet och bjuder på en tidsresa från 30–tal till nutid, berättar Lennart Marmelid i radiostudion på gamla teleskolan i Kalmar samtidigt som en låt av Jokkmokks-Jokke spelas. Lennart har varit ideell radiopratare på Kanon FM sedan åtta år tillbaka. Detta efter att ha stått på industri i fyrtio år.

– Självklart är uppskattning du får nu helt underbar. Folk förstår ju att vi inte är några jätteproffs och verkar faktiskt uppskatta det, den mänskliga och tillbakalutade stilen, säger Lennart samtidigt som en av Amanda Jensens senaste låtar tar vid i radion.

I kombination med den saliga blandning av uppemot 100 000 låtar som spellistan numera innehåller gör Lennart mer specialiserade program. Önskeprogrammen har varit väldigt populära, sedan blir det ibland inriktning på dansband, country, rockabilly eller blues. Den sistnämnda stilen är hans egna favorit. Dessutom kör han ett program som heter Gubbröra tillsammans med den före detta djurparksägaren Boris Bravin och ett intervjuprogram varje tisdag.

– Det är nästan så att lokalkändisarna står på kö för att få vara med, skrattar Lennart. Landshövdingarna Sven Lindgren och Sven Carlsson och Kalmar FF-tränaren Nanne Bergstrand har varit där i studion. Och i dagens program (23/10) kommer Kay Wieståhl.

– Jag väljer att inte förbereda någonting, jag vill att det ska vara ett avslappnat samtal och oftast blir det väldigt bra, säger Lennart som förklarar att han fått väldigt många goda vänner genom programmet. Och folk han inte känner kan ibland haffa honom på stan och förklara att han aldrig får sluta som radiopratare.

– Och jag vill ju knappast sluta heller. Jag håller på så länge jag orkar, gärna tio år till.

Tre av Lennart Marmelids många möten med lyssnarna

– Ett av de mer oväntade var när en busschaufför i Kalmar plötsligt stannade sin buss bredvid mig trots att där inte fanns någon station i närheten. "Hej Lennart. Jag lyssnar alltid på dig. Du är så bra", ropade han och körde sin väg igen.

– Efter att jag varit borta i bara tre dagar ringde det en kvinna och förklarade att det var för väl att jag var tillbaka igen, att hon varit orolig. Det har hänt några gånger att kvinnor ringt och "varit kära i min röst".

– En dag ringde en kvinna och förklarade irriterat "Ni spelar dålig musik och du spelar allra sämst musik." Jag svarade att hon nog skulle byta kanal och hon konstaterade att det skulle hon minsann göra. Man kan inte göra alla glada...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.