Nyheter

Vill öka allmänhetens förståelse för skytte

Nyheter • Publicerad 14 juni 2012

SKYTTE

En av Ölands kanske mest undanskymda klubbar. Men Borgholms Pistolklubb har ambitionen att växa.

– Vi hoppas vi kan öka intresset för skyttesporten, för det ökar även förståelsen för skyttesporten från allmänheten, säger Åke Brynielsson, ordförande Borgholms Pistolklubb.

I Öj, knappa halvmilen öster om Köpingsvik, lever Borgholms Pistolklubb en ganska stilla tillvaro – frånsett dånande pistolskott och surrandet från en generator. Med sina knappa 20 medlemmar ser man till att hålla skjutbanan i trim och träffas ett par gånger i veckan.

– Vi har funnits sedan mitten på 90-talet och har successivt jobbat ihop pengar för att kunna bygga skjutvall och skjuthus. Det går sakta men säkert för att få det bättre, säger Åke Brynielsson.

Skjutvall och skjuthus har klubben till stor del fått bekosta själva.

– Kommunala bidrag går ju främst till ungdomar och det är ju knappast några ungdomar som håller på när det kommer till skjutvapen. Därför får vi bekosta allt ur egen ficka och genom eventuella jippon få in någon krona.

”ÖPPET HUS”

I skuggan av de större öländska idrotterna som fotboll, innebandy, friidrott och hästsporten finns det ett gäng skytteklubbar ute bland de öländska byarna. Borgholms Pistolklubb har dock specialiserat sig på pistolskytte.

– Pistolskytte är en idrott precis som alla andra – det är till och med en olympisk sport, säger Brynielsson.

För att öka intresset för sin verksamhet höll man under helgen som gick ”öppet hus” och lät allmänheten testa på pistolskytte.

– Det är ett sätt att få lite uppmärksamhet på det vi sysslar med. Det ger ju knappast någon positiv bild av skytteidrotten när man hör allt om skjutningar i storstäderna. Det gör att allmänheten, som inte riktigt vet vad det innebär att syssla med skytte, genast får en ganska negativ uppfattning av vår idrott.

Hur ska en sådan här dag ändra på detta?

– Vi hoppas vi kan öka intresset för skyttesporten, för det ökar även förståelsen från allmänheten. Det här visar hur seriösa vi faktiskt är och hur noggrant det är med vapenhantering och säkerhet.

– Det finns några väldiga säkerhetsföreskrifter. Här går inte att springa omkring med en puffra och tro att det bara är att ställa sig och skjuta. Du får inte ta i bössan utan tillstånd från någon skytteledare.

Finns det några andra tankar med att hålla ”öppet hus”?

– En tanke med den här träffen är självklart att värva nya medlemmar. För fler medlemmar betyder mer pengar till klubbkassan och då kan vi göra mer för våra medlemmar.

– Normalt är vi 16-17 medlemmar i klubben men redan i dag (läs lördag) har vi skrivit in fyra nya. Fast å andra sidan har vi aldrig tidigare gjort någon reklam för oss och detta är första gången vi kör det här med ”öppet hus” och låter folk testa på skytte.

JOHAN MALMQVIST

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.