Nyheter

Nödlösning för ungdomslag

Nyheter • Publicerad 7 mars 2014

Konstgräsplanen på Tallhöjden. En efterlängtad satsning. Och en väldigt populär sådan.  

Alltför poppis visar det sig – plötsligt finns inga träningstider för 250 ungdomar som vill spela fotboll på orten. Nu öppnar kommunen upp gamla grusplanan Gullvivan för att lösa situationen.

– Vi löste ett problem med konstgräsplanen och fick ett helt annat, konstaterar Magnus Olander, Färjestadens GoIF.

Klubben har rekordstora kullar med barn och ungdomar som vill spela fotboll. Men som det ser ut nu finns praktiskt taget inga träningstider under vardagarna på konstgräset i Färjestaden. I och med den nya planen kom seniorlagen från SSG, RM, Glömminge, Hulterstad, Degerhamn och Mörbylånga till orten, de har förtur och Färjestadens ungdomslag sista tjing på träningstillfällena. Därmed står grusplaner oanvända ute på Öland medan det plötsligt saknas i Färjestaden.

– Jag säger inte att det är fel att Degerhamn kommer hit och tränar två gånger i veckan men vi måste hitta en yta till så att ungdomarna kan träna, säger Olander.

– I Borgholm finns det två planer för Högsrum, Borgholm, Persnäs och Böda/Högby. Vi är betydligt fler lag men har bara en plan, självklart finns det ett stort behov av en till konstgräsplan.

Allt som allt handlar det tio lag som inte kunnat träna ordentligt under vintern, i åldrarna upp till flickar och pojkar födda –02. 250 ungdomar totalt som inte kan spela på ungefär tre månader, beroende på hur lång vintern är.

– Det är förödande för alla de här ungdomarna. De kommer efter i utvecklingen jämfört med de som spelar i Kalmar till exempel. I en tid när det pratas om att vi måste aktivera ungdomarna så missar vi en given fysisk aktivitet som gör en jättesamhällsinsats.

Men du behöver inte åka över bron för ungdomsträning utomhus under vintern. På Borgholms konstgräs får IFK:s ungdomar plats och i Löttorp är det gott om träningstider på vardagarna som står tomma.

– Inget snack om att vi behöver en konstgräsplan till. Kanske skulle den kunna ligga på östra sidan av kommunen för lagen däromkring. Sedan vore det lämpligt med en allaktivitetsplan som den i Algutsrum här i Färjestaden, säger Olander.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.