”Vi låg i fas redan innan Metoo”

Efter höstens Metoo-uppror har många idrottsklubbar runt om i landet ändrat i sina stadgar vad gäller jämnställdhet och medlemmarnas bemötande. Men för Saxnäs GK är läget annorlunda.
– Nu ska vi öka antalet kvinnliga medlemmar, säger Ulrika Reje, ansvarig för Vision 50/50.
Golf • Publicerad 30 maj 2018

Sedan flera år tillbaka har man en kvinnlig klubbägare. Klubbens styrelse domineras av kvinnor och tävlingsledaren är också kvinna. Ett föredöme i den så mansdominerade golfen!

Svenska golfförbundets statistik över klubbarnas medlemmar och beslutsfattande positioner visar att sporten lever kvar i sina gamla anor. Snedfördelningen av beslutsfattande positioner är så gott som hundra mot noll. En bra bit över 90% av landets banchefer, klubbchefer och styrelseordförande är män. Kvinnorna får istället arbeta på klubbens restaurang. Eller som herrarna själv kallar det, nittonde hålet. Där dricker herrarna sin golföl som inte sällan serveras av kvinnor.

Men när Svenska golfförbundet startade projektet, Vision 50/50, i fjol blev Ekerums GK och Saxnäs GK antagna. I projektet ingår ett fyrtiotal svenska golfklubbar som ska arbeta med att sudda ut den gubbkultur som lever kvar. Att få kvinnorna ut från restaurangen och in i styrelserummen.

– När vi blev antagna till projektet påbörjades ”spaningsfasen”. Vi ville få en bild av hur stämningen är på klubben. En större enkätundersökning skickades ut till medlemmarna. Vi som arbetar på klubben gick en webbaserad utbildning. Dessutom gjorde vi ett representativt urval av tjugo medlemmar som också fick utbildningen. Vi har även rådgivare vi kan konktakta, säger Ulrika Reje, styrelseledamot och ansvarig för Vision 50/50 på Saxnäs GK.

Stadgar och riktlinjer har skrivits om och styrelsen har fått fler kvinnliga representanter. Men nu går man in i ”görafasen”. Det som faktiskt betyder något i slutändan!

– Nu ska vi öka antalet kvinnliga medlemmar. På sikt vill vi ha en jämn fördelning på medlemmar. Vi har redan en större damgrupp än herrgrupp som tränar, säger Ulrika.

Känner ni av höstens Metoo-uppror? Kan det bidra till ökade sponsorintäkter?

– Nej, svårt att säga om vi känner av Metoo-upproret. Vi hade redan kommit en bra bit på vägen känner jag. Men vi hoppas ju att projektet ska generera ökade sponsorintäkter för klubben. Det är ju ett mervärde för klubben!

Gustav SchönSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.