Annons

Vasaloppet: tog sig ända till Oxberg utan stavar

Helena Tinnerts tuffa utmaning att åka Vasaloppet utan stavar blev ännu svårare än förväntat. Med förhållande som var de värsta på 50 år. Trots det tog hon sig 6,2 mil.
– Jag vann många segrar i loppet ändå. Vad grym jag är, säger Helena.
Skidor • Publicerad 4 mars 2019
Helena Tinnert från Färjestaden.

ÖB–sporten skrev förra veckan om Helena Tinnert, som med största sannolikhet är den första genom Vasaloppets historia som gett sig på att köra loppet utan stavar, eftersom hennes axlar inte fungerar. Det hon inte visste då var vilka extrema förutsättningar med snö och blåst som loppet skulle erbjuda.

– Om det fanns några spår var det 35-40 centimeter mellan dem så jag fick åka där som en kobent. Två män som kört Vasaloppet 41 och 50 år sa att det har var det värsta loppet de någonsin upplevt.

Annons

Hon tog sig inte i mål men vi vågar påstå att hon stod för en av de största hjälteinsatserna i årets lopp. Helena fick bryta vid Oxberg, 6,2 mil in.

– Då var höftböjarna slut och jag hann inte fram innan repet drogs. Egentligen var jag slut innan Evertsberg men så stod familjen där och skrek att jag skulle skynda mig så jag inte missade snöret och då blev det 15 kilometer till, berättar Helena Tinnert.

– Det blev lite järnspöken på slutet, är lite rysk roulette med kroppen att något kan hända. Balansen tröt någon gång men jag lyckades trilla åt höger sida, som är starkast, så att den inte hoppade ur led.

Det kunde dock tagit slut tidigt.

– I slutet på första backen var det någon som råkade fälla mig med sina stavar så jag flög rätt ner i backen. Då hann jag tänka att det var kört. Det hade varit riktigt tråkigt. Men axeln hoppade ur led och sedan direkt tillbaka igen, berättar hon.

– Första backen var speciell, jag som var utan stavar stod väldigt stabilt jämfört med många andra, som nöp sig fast i marken med stavarna. Att inse det gav mig otroligt med kraft.

Hur nöjd är du med loppet?

– Jag är otroligt lycklig, det var jätteroligt. Jag vann många segrar i loppet ändå. Känslan är ”shit, vad grym jag är”.

Blir det Vasaloppet även nästa år?

– Ja, jag kommer anmäla mig. Ifjol blev det tre mil i Tjejvasan, nu blev det sex mil…nästa år får det bli ytterligare tre mil längre.

Helena Tinnert berättar att hon fick många peppande ord längs spåret och flera stycken funktionärer ville ge henne stavar…
Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons