Annons

Utländskt bettingintresse – för SSG:s b-lagsmatch: ”Helt sjukt”

SSG:s b-lagsmatch mot Bergkvara rekades av flera utländska bettingsajter.
I svallvågorna av coronaviruset så ökar risken för matchfixning på lägre nivå.
– Det här problemet växer nu, säger Mats Larlind på Smålands FF.
Fotboll • Publicerad 1 april 2020
SSG-tränaren John Petersson reagerar starkt på den misstänkta situationen där personer ska ha spelat pengar på föreningens b-lagsmatch: ”Jag tycker det här låter helt jäkla sjukt. Samtidigt kan jag bli lite nojig också”.
SSG-tränaren John Petersson reagerar starkt på den misstänkta situationen där personer ska ha spelat pengar på föreningens b-lagsmatch: ”Jag tycker det här låter helt jäkla sjukt. Samtidigt kan jag bli lite nojig också”.

Coronavirusets utbrott – som i stort sett pausat hela idrottsvärlden – har gjort att det i dagsläget finns betydligt färre spelobjekt än vanligt hos bettingbolagen. Till följd av det så har intresset för spel på svenska fotbollsmatcher på lägre nivå, de som fortfarande äger rum, ökat kraftigt hos både svenska och utländska aktörer.

De senaste dagarna har nationell media rapporterat om flera problematiska fall där fotbollsmatcher i de lägre divisionerna omsatt miljonbelopp på spelmarknaden. I måndags ställdes träningsmatchen mellan division 5-laget Eskilstuna FC och division 6-laget Näshulta GoIF in efter att spelare och ledare fått samtal från okända personer inför mötet.

Annons

– Under hela dagen i går så ringde folk till våra spelare, ledare. De hörde av sig på våra sociala medier. Det var folk från hela världen. De sade bland annat "hoppas ni förlorar" eller "lycka till", det var säkert hundra personer som gjorde det på någon timme. Det har varit kaos. I går var ingen rolig dag, sa Eskilstuna FC:s ordförande Bengin Ozeran till Fotbollskanalen tidigare i veckan.

Nu pekar allt på att det även har spelats pengar på en träningsmatch med öländsk inblandning. I måndags kväll förlorade SSG:s b-lag med 2-1 borta mot division 6-laget Bergkvara. Mötet stod registrerat som en match mellan föreningarnas båda representationslag, men så var alltså inte fallet.

SSG gav rapporter från drabbningen via sitt twitterkonto och samma kväll hörde en anonym användare av sig och ville veta slutresultatet.

Ett anonymt twitterkonto med användarnamnet @loshlio2 ville veta slutresultatet mellan Bergkvara-SSG.
Ett anonymt twitterkonto med användarnamnet @loshlio2 ville veta slutresultatet mellan Bergkvara-SSG.Foto: Skärmdump

Nicklas Nelson är en av dem som sköter föreningens twitterkonto.

– Först tänkte man inte speciellt mycket på det. Men sedan läste jag om den matchen i Eskilstuna och tänkte ”aha, fan vad sjukt om det är så”. Jag vet att fler har reagerat nu i efterhand, säger han.

– Sedan kan man ju tycka synd om dem som tror att det var ett division 4-lag som skulle ha spelat, när vi skickar vårt reservlag. Det blir ju lite vanskligt.

En snabb sökning på nätet under onsdagsmorgonen visar att matchen på förhand hade rekats av flera internationella bettingsajter. Exakt hur många spelbolag som erbjudit spel på matchen, eller hur stora summor som varit i omlopp, är dock svårt att slå fast.

En googling på ”Bergkvara + SSG + betting” ger en mängd sökträffar. Internationella spelsajten footballpredictions.com var en av flera sajter som rekade måndagskvällens träningsmatch.
En googling på ”Bergkvara + SSG + betting” ger en mängd sökträffar. Internationella spelsajten footballpredictions.com var en av flera sajter som rekade måndagskvällens träningsmatch.Foto: Skärmdump

SSG-tränaren John Petersson reagerar starkt på situationen.

– Jag tycker det här låter helt jäkla sjukt. Samtidigt kan jag bli lite nojig också. Den här matchen stod som ett division 4-lag mot ett division 6-lag, men det var det ju inte. Om folk då gått in med mycket pengar på att vi ska vinna så kan jag tycka att det är obehagligt, säger han på onsdagseftermiddagen.

– Jag visste inte ens att man kunde spela på sådana matcher. Nä, helt sjukt.

Annons

Vet du om någon av dina spelare märkt av detta på något sätt?

– Vi har inte pratat om det än. Vi har träning i kväll och då ska jag fråga, så att inte någon känner obehag av detta. Jag fick bara det till mig igår, att någon hade sett meddelandet på twitter och undrade. För ibland kan de ju ringa upp tränarna innan matcherna och höra hur det ser ut i lagen och så.

John Petersson.
John Petersson.Foto: Gustav Schön

Smålands FF känner inte till det enskilda fallet. Men distriktsförbundet är väl bekant med problemet som uppstått på sistone. I normala fall har Svenska Fotbollsförbundet hjälp av två stora europeiska bolag för att scanna av spelmarknaden, berättar Mats Larlind, tävlingskonsulent på Smålands FF.

– Ett finns i London, och de hjälper de mer seriösa spelbolagen med att se speltendenser i objekten och förändringar i storlek på insatser vid enskilda matcher. I så fall kan de ge en varning, säger han.

– Här är vi nu nere på så okända bolag, som vi inte har hört någonting om. Jag tror inte Svenska Fotbollsförbundet heller har gjort det. Det här problemet växer nu.

Det måste vara svårt när det även handlar om utländska bolag som kanske inte har licens i Sverige?

– Ja, precis. Vi var på information i Göteborg inför säsongen och det är upp mot 150 bolag som kan vara inblandat i division 2 herrar, till exempel. Det är inte bara svenska bolag och då förstår man hur stort det här är. En vanlig division 2-match omsätter miljoner.

Distriktsförbunden har i veckan skickat ut information till alla föreningar om hur man ska agera för att stoppa eventuell matchfixning och andra problem kopplade till samma fråga. Det är ett svårarbetat område, särskilt i efterhand. Men om ett lag eller någon spelare fattar misstankar inför en match så ska man anmäla till förbundet, säger Mats Larlind.

– Fokuset har flyttats från elitmatcher till lägre nivåer, vilket är farligt. Det som är ännu farligare är ifall det leder till manipulation och brottsliga avsikter. Här gäller det att vara vaken och det är den informationen som går ut till föreningarna. Man ska rapportera om man ser eller märker att något är konstigt.

Sportbladet har skrivit om att Svenska Fotbollförbundet har begärt totalförbud mot spelobjekt i lägre divisioner. Anledningen är att det är svårare att bekämpa spelfusk och matchfixning där. Enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) hanterar Spelinspektionen frågan den här veckan.

Annons

– Jag har stort förtroende för fotbollsförbundet och vi har tydligt skrivit i vår proposition att Spelinspektionen ska beakta de synpunkter som kommer från fotbollsförbundet, säger Ardalan Shekarabi till tidningen.

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons