Sport

Utespelare kliver in i kassen

Fotboll, div. 6 Artikeln publicerades
Oscar Pile har varit ytterback innan – nu är han omskolad till målvakt i Persnäs.
Oscar Pile har varit ytterback innan – nu är han omskolad till målvakt i Persnäs.

Den kommande säsongen innebär en hel del förändringar för Persnäs. Ett nytt spelsystem och en mer bollhållande spelfilosofi ska spelas in. Och när förstemålvakten försvann förra säsongen har man nu en omskolad ytterback i mål.

– Mitt mål är att få spela så mycket som möjligt och utvecklas. Att vara en så stor tillgång till laget som möjligt, säger den nyblivna målvakten Oskar Pile.

fakta

Oskar avslöjar…

Vem i laget myglar mest på löpträningen?

– Fredrik Alvarmo, för att han är äldst och har rätt att mygla.

Vem är mest linslus i laget?

– Lagkaptenen Alexander Jonsson.

Vem är lagets stora taktiker?

– Det är nog också Alexander Jonsson.

Vem i laget skulle dominera i programmet ”Hela Sverige bakar”?

– Fredrik Alvarmo. Han har flest barn så han har nog bakat mest.

Vem har värst sångröst?

– Jocke Axelsson. Vi är väl inga skönsångare någon av oss, men det är nog han eller min egen bror Gustav.

Visa mer...

När en av Persnäs två målvakter försvann förra säsongen behövde laget en ny målvakt. Och lösningen fanns nära till hands. Mittfältaren och ytterbacken Oskar Pile övertygades om att hoppa in mellan stolparna.

– Att gå runt på en enda målvakt tyckte vi inte fungerade riktigt. Och jag har stått i mål tidigare i mitt liv, så då föll lotten på mig. Sen fick vi en målvaktstränare som tyckte att jag var duktig, säger Oskar.

Nu är tanken att Oskar ska alternera som en av två målvakter under säsongen. Någon uttalad förstemålvakt kommer man antagligen inte att ha. Däremot kommer Oskar att hoppa in som utespelare om situationen kräver det.

– I senaste träningsmatchen satt jag som reservmålvakt och då blev det väldigt mycket skador, så då fick jag hoppa in som ytterback.

Vad har varit svårast med att gå från utespelare till målvakt?

– Det är väl att man inte har allt i bakhuvudet. När det kommer en situation så blir man i bland lite ställd och vet inte vad man ska göra. Typ vid frilägen vet man inte var man ska vara och om man ska rusa ut eller hur man ska placera sig. Så det är nog placeringen som man behöver lära sig mest.

– Och att täcka av ytor.

Inför den här säsongen har Persnäs genomgått flera förändringar i sitt spelsätt. Det tidigare raka spelet med frekventa långbollar framåt ska nu ersättas med kortpassningsspel och ett större eget bollinnehav. Dessutom har 4-4-2 blivit 3-5-2. Ett spelsätt som Oskar tror på.

– Vi försöker hålla mer i bollen och spela upp genom mittfältet. Och gå ifrån långspelet som vi hade tidigare.

Vad tror du annars om säsongen som kommer?

– Målet är att komma så högt som möjligt utifrån det vi har. Nu har vi fått en del nya killar, så jag tror att om vi får en bra start på säsongen så kan det gå bra för oss.

Övre halvan?

– Det är det vi hoppas på. Men det blir tufft.